Mimaride Dönüşüm | SO? Mimarlık ve Fikriyat

12 Aralık tarihinde Nur Gayretli’nin moderatörlüğünde gerçekleşecek olan, Akbank Sanat tarafından düzenlenen Mimaride Dönüşüm başlıklı söyleşiye SO? Mimarlık ve Fikriyat konuk olacak.

Akbank Sanat tarafından, Nur Gayretli’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan Mimaride Dönüşüm başlıklı söyleşi 12 Aralık tarihinde ilgilenen herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek. İstanbul merkezli mimarlık ofisi SO? Mimarlık ve Fikriyat ile, gerçekleştirdikleri dönüşüm projeleri üzerinden ofisin mekansal dönüşüm üzerine yaklaşımı ve pratikte dönüşüm projelerinin gidişatı hakkında bilgi sahibi olunacak.

Sevince ve Oral, 2007 yılında İstanbul’da SO?’yu kurduklarında, şehir inşaat patlaması ile uluslararası sahnede hızla popülerlik kazanıyordu. SO? 2009 yılında ilk araştırma projesini aldığında, İstanbul, kentsel tasarımın en önemli etkinliklerinden biri olan Urban Age’in ev sahibi olarak seçildi. Birkaç yıl sonra, 2013’te, MoMA PS1 tarafından düzenlenen Genç Mimarlar Programı ilk kez İstanbul’da gerçekleşti ve SO? yarışmanın kazananı oldu. 2015 yılında, İstanbul’daki kamusal yaşamı tasvir eden enstalasyonları, İstanbul’daki isyanlar, çatışmalar ve hızlı gelişimle işaretlenen çalkantılı bir döneme denk gelerek MAXXI Müzesi’nin kalıcı koleksiyonuna alındı. Marmara’daki büyük depremin 20. yılıydı ve depremler sonrası konut projeleri Danimarka, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya’da sergilendi. 2019’da ilk büyük ölçekli kamusal projelerinin açılışından birkaç ay sonra, şehir 20 yıl boyunca aynı parti tarafından yönetildikten sonra yönetim değişikliği yaşadı. 2021’de, yeni yerel yönetimin isteği üzerine, eski belediye başkanlarının konut kullanımı için inşa edilmiş özel bir yüzme havuzunu kamusal bir etkinlik salonuna dönüştürdüler. 2023’te, bir ekonomik kriz ve depremlerin ardından, havuz projesinden esinlenerek mevcut binaların yeniden kullanımı üzerine bir teori yazdılar ve bunu Venedik Mimarlık Bienali’nde sergilediler.

Söyleşiye katılmak için sayfa üzerindeki “Kayıt Ol” butonunu kullanarak katılım talebi iletilebilir. Ön kayıt esnasında mesaj kısmına, etkinliğe neden katılmak istendiğine dair bir mesaj yazılması gerekiyor. Oluşturulan kayıtlar değerlendirildikten sonra kontenjan dahilinde katılımı uygun görülen tüm katılımcılara etkinlik davetiyeleri mail üzerinden iletilecek. Ön kayıtlar etkinlik tarihinden 1 hafta önce (05.12.2024, 19:30’da) açılacak ve “Kayıt Ol” butonu görünür hale gelecek. Etkinlik ücretsiz ve katılım kontenjan ile sınırlı.