İTÜ Kentsel Materyalite Araştırmaları Sempozyum Programı

İTÜ Kentsel Materyalite Araştırma Grubu üyelerinin yürüttüğü çalışmalardan hazırlanan bildirilerin sunulacağı Kentsel Materyalite Araştırmaları Sempozyumu, 18 Ekim 2024 tarihinde dışarıdan katılıma açık olarak İTÜ Taşkışla Nezih Eldem Konferans Salonu’nda (109) gerçekleşecek.

İTÜ Kentsel Materyalite Araştırma Grubu tarafından gerçekleştirilecek olan sempozyumda bildiri sunuşları öncesinde, kentsel materyalite kavramına genel bir bakış ile bu kavramsal çerçevede 5-6 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarının deneyimlerine de yer verilecek.

Sempozyumda kentsel materyalite kavramının üç ana tema üzerinden tartışılması hedefleniyor. “Ölçeklerarası Materyalite” başlığı altında, kentsel mekanın materyalitesine farklı ölçeklerden bakarak, kentin görünür olmayan katmanları “dinamiklik, etkileşim, dolanıklık, hareket, geçicilik, akış” gibi zamanın getirdiği değişim ve dönüşümlere odaklanan kavramlar üzerinden incelenirken, kültürün, ekonominin ve kentsel politikaların kentsel materyaliteyi şekillendirme biçimleri ortaya konulacak.

“Materyalin Zamansallığı” teması kentin materyal kimliğinin oluşumuna katkıda bulunan süreçler, olaylar, etkileşimler ve dönüşümleri konu edinecek. Tema kapsamında, kentsel mekanın kurulumunda rol oynayan materyaller; süreklilikler, farklılıklar ve aktarımlar üzerinden ele alınacak.

“Zeminin Materyalitesi” temasında ise zemin kavramı, topoğrafya ve jeolojik katmanların kentsel materyalite ile ilişkisi değerlendirilecek. Bu bağlamda, mekan kurulumunun temel aktörleri olarak zemin ve maddesellik arasındaki ilişkisel boyut irdelenecek.

Bildirileri takip eden son oturumda ise moderatörlerin katılımıyla kentsel materyalitenin tartışmaya açıldığı panelin, izleyicilerin de düşüncelerini paylaşmasıyla zenginleşmesi hedefleniyor.

Kentsel Materyalite Araştırma Grubu, İTÜ Mimari Tasarım Doktora Programı’nda Doç. Dr. Funda Uz tarafından yürütülen Mimari Tasarımda Malzeme: Kuram, Eleştiri ve Kültür dersinde temellenen konuları, Türkiye’de mimarlığın düşünsel boyutunu ve biçimsel temsilini hem geleneksel hem de modern perspektiflerden ele alarak derinlemesine incelemeyi amaçlıyor.

Ekip üyeleri arasında Atakan Yolcu, Aygen Erol Çakır, Ayşe Tuğçe Pınar Akın, Kübra Bilge Erdem, Mehmet Ali Gasseloğlu, Melahat Kaya Koç, Oya Yeşim Armağan Atacan, Simge Günöz ve Vahit Türüt’ün yer aldığı ve İTÜ Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen araştırma kapsamında; yeni yüzyılda, çağlar boyunca farklı uygulamalar kullanılarak oluşmuş, yeni teknolojilerle gelişmiş ve çeşitlenmiş yapı malzemesi repertuarının, antikiteden günümüze taşınan “yer” bilgisi ve yapılı çevrenin materyal kültürü ve malzeme ekolojisinin belgelenmesi hedefleniyor.

Sempozyum Programı

09.00-09.30 Kayıt
09.30-10.00 Açılış konuşmaları
İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Küçükmehmetoğlu
İTÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seden Acun Özgünler
Baumit Türkiye Pazarlama Sorumlusu Mimar Bahar Dikensak

10.00-10.15 Sunuş | Kentsel Materyalite
Proje Yürütücüsü Dr. Funda Uz

10.15-10.30 Kentsel Materyalite Atölyeleri
A1 | Fani İzler: Kentin Geçici Katmanları
A2 | Anıtsal Olmayan Taşlar
A3 | İstiklal Caddesi‘nde Bir Aşağı Bir Yukarı

10.30-11.15 Oturum 1 | Ölçeklerarası Materyalite
moderatör: Dr. Erdem Üngür
Simge Günöz | Kent Ölçeğinde Materyalite: İstanbul’un Yollar ve Akış Kavram
Aygen Erol, Ayşe Tuğçe Pınar | Geçici Materyaliteler Atlası: Karaköy Bankalar Caddesi

11.15-11.30 Kahve arası

11.30-12.30 Oturum 2 | Materyalin Zamansallığı
Moderatör: Dr. Gülsün Tanyeli
Kübra Bilge Erdem | Yapı Malzemesi Aracılığıyla Kent Tarihi Aktarımında Süreklilik ve Süreksizlik Vakaları: Sille Taşı Örneği
Atakan Yolcu | Materyaller Arası Diyalog: Taş ve Çininin İzinde
Melahat Kaya Koç | Yaratıcı Bir Eylem Olarak “Devşirmek”: Konya‘dan Devşirmeler

12.30-14.00 Öğle yemeği

14.00-15.15 Oturum 3 | Zeminin Materyalitesi
Moderatör: Dr. Sevil Enginsoy Ekinci
Vahit Türüt | Jeo-mimari Fragmanlar: Dönüştürülmüş Doğada Litik Akışlar ve Mimarlık Otonomileri
Yeşim Armağan | Sardes’ten Tükenmiş Sahalara: Yaşam ve Yeryüzü Formlarının Karşılaşmalarında Killi Toprak
Mehmet Ali Gasseloğlu | Kaygan Zeminlerde Sosyo-Mekansal Dönüşüm: Topoğrafyanın Failliği Üzerinden Bir Okuma
Ayşe Tuğçe Pınar, Aygen Erol | Yeri Eksiltmek, Yere Eklemlenmek: Kilistra’nın Oluş Halindeki Materyalitesi

15.15-15.30 Kahve arası

15.30-16.30 Oturum 4 | Panel-tartışma

Atölye ve sempozyum hakkında daha fazla bilgi için itumaterialityresearchgroup@gmail.com mail adresi üzerinden iletişim kurulabilir.