Çift Yüzlü Ev

Proje Yeri
Gürleyik, Muğla

Mimari Tasarım
SO? Mimarlık ve Fikriyat

Proje Yürütücüleri
Sevince Bayrak, Oral Göktaş, Aysima Akın

Proje Ekibi
Mete Bezek, Asu Pala, Ayberk Aydın

Peyzaj Tasarımı
Taylan Tosun

Tamamlanma Tarihi
2024

Toplam İnşaat Alanı
150 m²

Fotoğraflar
Oral Göktaş

Çift Yüzlü Ev, SO? Mimarlık ve Fikriyat tarafından içinde yaşayanların hayalleri ve ihtiyaçları üzerine kurgulanmış; topoğrafya ve iklim koşullarının güçlü tasarım verilerine dönüşmesi ile tasarlanmış.

Çift Yüzlü Ev, içinde bulunduğu konumun özelliklerinden ve iklim koşullarından yola çıkılarak tasarlanmış, pitoresk bir Akdeniz köyünde yer alan bir konut projesi. Bölgenin iklimsel gereksinimlerine yanıt verecek şekilde tasarlanmış iki cephe arasındaki zıtlık, projenin dikkat çekici özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Ev, mevcut eski köy evinden geri kazanılan taş duvarlarla birleştirilmiş ahşap bir çerçeve kullanılarak inşa edilmiş. Cepheler, yapının çevresiyle kurduğu etkileşimine göre değişen özelliklerle tasarlanmış.

Güney yönüne bakan cephe, yoğun Akdeniz güneşi ve ısısına karşı sağlam ve ışık geçirmeyen bir engel sunan, kalın ve geri kazanılmış taş duvarlarla inşa edilmiş. Orijinal köy evinden kurtarılan taşların olduğu bu cephe, sıcak yaz aylarında iç mekanın doğal olarak serinlemesini sağlayan güçlü bir termal kütle sunuyor. Ahşap yapı, gölgeleme cihazlarını ve kontrollü havalandırma sağlayan stratejik olarak yerleştirilmiş küçük açıklıkları destekliyor; böylece yapay soğutma ihtiyacı azalıyor.

Güney cephesinin aksine, kuzey yönüne bakan cephe şeffaf özellikte tasarlanmış; ahşap yapı tarafından çerçevelenmiş büyük pencereler ve cam kapılar içeriyor. Bu cephe, yumuşak ve dolaylı kuzey ışığının içeri akışını artıyor ve yapının manzaraya açılan cephesini oluşturuyor. Yapının mutfak, ıslak hacim, yaşama alanı ve yatak odasını içeren açık plan kurgusu, asma katta yer alan bir misafir odası ve çalışma alanıyla tamamlanıyor.