Ankara Erman Ilıcak Fen Lisesi

Mimari Tasarım
CBN Mimarlık

Proje Yeri
Sincan, Ankara

Tasarım Ekibi
Ebru Can Bilhan, Kenan Bilhan

Mimari Proje Ekibi
Muhammet Onur, Kübra Demirel Öztürk, Aybüke Kır, Furkan
Güler, Hande Güner

Danışman
İlter Uluğ, Murat Karakaşlı, Diler Özdemir, Cemre Teomete,
Cengiz Çalık, Gülşah Kösa

İşveren
Rönesans Eğitim Vakfı

Ana Yüklenici
REC Uluslararası

Peyzaj Projesi
ADD Design Studio/Alper Tüfekçioğlu

Şantiye Yöneticisi
Niyazi Arslan

Tamamlanma Tarihi
2022

Toplam İnşaat Alanı
16.297 m²

Fotoğraflar
Emre Şenokur, Aylin Akın, Akın Andırın

CBN Mimarlık tasarımı Ankara Erman Ilıcak Fen Lisesi, eğitim adına birçok programın bir araya geleceği, yapıların bir bütünlük içinde var olacağı, tanımlı ve büyük bir açık alan barındıracak şekilde düzenlenmiş.

Fen lisesi kampüsü projesi, Ankara Sincan bölgesinde inşa edilen 24 derslikli bir okul, 195 kişilik yurt bloğu ve 230 kişilik spor salonu yapılarından oluşuyor. Proje alanı, kentin gelişen, merkezinden batısına doğru uzanan konut bölgesinde yer alıyor.
Proje adası bütünüyle eğitim yapılarından oluşuyor. Parsele komşu 3 adet farklı zamanlarda inşa edilmiş lise yapıları bulunuyor. Bütünü daha asal geometrik bir parsel olmasına rağmen zamanla çevresindeki eğitim yapıları eklendikçe kalan proje alanı geometrisi açısından bütüncül bir yaklaşımla planlanması zor bir arsa alanına dönüşmüş.

Projenin geliştirilmesi aşamasında proje alanının şehrin gelişen bölgesinde yer alması, komşularının yine eğitim yapısı olması ve çevresinde büyük kentsel bir yeşil alan olması (Harikalar Diyarı/Sincan) pozitif değerler olarak ele alınmış. Proje için belirlenen temel kavram, eğitim adına birçok programın bir araya gelecek olması dolayısıyla yapıların bir bütünlük içinde olması ve tanımlı ve büyük bir açık alana sahip olabilmesi olarak öne çıkıyor.

Bir bağış projesi olarak kısıtlı bütçe ile bir eğitim merkezinin işlevsel ve sosyal rolünün bilinciyle tasarım yapılmış. Bir bütünlük içerisinde oluşturulan kampüs, birbirine bağlı üç ana kütleden oluşuyor; okul binası, kapalı spor salonu ve yurt bloğu. Proje, eğitimin birer parçasını oluşturan kültür, sosyal yaşam, bilim, sanat ve teknolojinin bir arada olduğu bir etkileşim alanı. Eğitim bu bileşenlerin tümü olarak algılanarak, projenin temel amacı etkileşimli alanlarının farklı noktalarında çeşitli mekansal deneyimleri öngörerek mekansal süreklilik yaratıyor. Temel amaç, genel eğitim anlayışının ötesinde, kullanıcılar için yeni ve sosyal bir yaşam alanı yaratmak.
Proje alanı yola uzun cephesi olan kelebek şeklinde bir arsadan oluşuyor. Bu haliyle yola paralel geniş bir üçgen alan tanımlanabiliyormuş, okul yapısı bu üçgene yine üçgen biçimiyle oturup büyük temiz bir açık alan bırakılmaya çalışılmış. Bu yerleşim diğer tüm yapıları birbirine bağlayacak bir şemaya dönüşmüş.

Eğitim yapılarının yerel sosyal merkezlerin rolünü üstlenmesi gerektiği düşünülürse, okulun ve çevresindeki açık alanların bir kamu yatırımı olarak mahalle sakinlerine hizmet etme potansiyeline sahip. En büyük potansiyel, özel ve ortak alanların ayrılmasından doğuyor; sınıflar ve yatakhaneler zemin kattan kolaylıkla izole edilebilen üst katlarda yer alırken kamusal kullanıma açılabilecek üniteler ise giriş katında dışarıdan rahatlıkla ulaşılabilecek şekilde konumlandırılmış. Okul binası, iç fuaye mekanı ile kampüs dolaşımını genişleterek alana katılıyor. Okul bloğunun 1. katında ve peyzaja doğru patlayan kütüphane ve konferans salonu blokları, konferans salonunun altındaki kantin, orta avluyu çevreleyen geniş cam yüzeylerden gün ışığı alan iç mekan aktivite salonu olarak iç mekan amfisi ile üst katta sosyal kullanımın devamı olan koridorlarla ile bağlantılı. Kapalı toplanma ve buluşma alanı olarak hizmet veren tüm koridorlar yoğun gün ışığı alıyor, böylece gençlerin mola saatlerini bulutlu günlerde aydınlık ortamlarda geçirebilmeleri amaçlanmış.

Fen lisesi öğrencilerinin eğitim alacağı mekanların yeterliliği ve fiziksel kalitesi kadar açık ve kapalı alanlardaki sosyal alanların niteliği önemsenmiş. Kullanıcılara etkileşim için farklı mekansal deneyimler sunan açık ve kapalı alan ilişkileri kurulması amaçlanmış.
Genel olarak binalar geleneksel betonarme yapı olarak tasarlanmış. Çelik yapı spor salonunun çatısında kullanılıyor. Cepheler ekonomik kısıtlamalar nedeniyle çoğunlukla sıvadan oluşuyor. Cephe tasarım elemanı olarak renkli alüminyum kaplamalar kullanılmış. Genel yapıda hedef, brütalist bir ifade; iç kolonlar ve kısmi tavanlar gibi yüzeyler ile dış revak elemanları açıkta bırakılmış. İç tasarımda genel yerleşim planında her kat için aynı malzeme paletinden renkler seçilmiş. Kampüs, Rönesans Holding tarafından bir hayır işi olarak inşa edilmiş.