Nujiang 72 Turns Kanyonu Doğa Alanı

Mimari Tasarım
Archermit

Proje Yeri
Baxoi, Tibet

Tamamlanma Tarihi
2024

Toplam İnşaat Alanı
800 m²

Fotoğraflar
Arch-exist Photography, ChillShine Studio

Tibet’in zorlu coğrafi konumlarından Nujiang 72 Turns Kanyonu’nda yer alan, Archermit tasarımı doğa deneyimleme alanı, Sichuan-Tibet otoyolunun keskin virajlarına referans veren ve bölgenin sarp kayalıklarını deneyimlemeyi mümkün kılan heyecan verici mekansal bir kurgu barındırıyor. 

Nujiang 72 Turns Kanyonu Doğa Alanı, Tibet’in Buze Köyü’nde, Baxoi Bölgesi’nden 48.5, Chengdu’da yer alan Banghda Havaalanı’ndan ise 97 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Doğa alanı, Nujiang Büyük Kanyonu’nda, G318 Sichuan-Tibet Güney Hattı boyunca bölgenin en tehlikeli yeri olarak bilinen “Heavenly Road 72 Turns” bölümünde konumlanıyor. Nujiang 72 Turns Kanyonu Doğa Alanı’nın tasarımı, inşaatı ve ziyaretçi deneyimi bir bütün olarak büyük zorluklara meydan okumanın ve Sichuan Tibet Otoyolu’nun gerçekleştirdiği anıtsal başarıları bünyesinde barındıran bir ruha sahip. Tüm tasarım ilhamı, bu büyülü manzara noktasından sağlanıyor.

Nujiang River 72 Turns’de bulunan keskin virajların formundan esinlenerek üretilen, yüksek rakımdaki cam seyir platformu yapının merkezi birimini oluşturuyor. Nujiang Kanyon’unun falezlerine tünemiş olan, 130 metrelik bir inişe sahip olan ve 37 metrelik çıkma yapan çelik kafes yapı “viraj” formuna referans oluşturuyor. Yüksek şeffaflığa sahip cam döşeme, havada yer alan tam anlamıyla  “semavi” bir  yol oluşturuyor; Nujiang River 72 Turn yolundaki adrenalinli sürüş deneyimini, yüksek rakımdaki bir yürüyüş deneyimine dönüştürüyor. Bu sayede ziyaretçilerin Nujiang Kanyonu’nun vahşi güzelliğini ve nefes kesici cazibesini deneyimlemeleri mümkün hale geliyor. Dış cephe malzemeleri temel olarak hava koşullarına karşı dayanıklı, Tibet kırmızısı renginde çelikten oluşuyor; bu renk bölgenin kültüründe öneme sahip olan rengi öne çıkarırken aynı zamanda yapıyı çevresinden ayırmaya yardımcı oluyor. Yüksek su dayanımına sahip olan çelik sadece dayanıklı ve sağlam değil aynı zamanda etrafındaki katmanlı peyzajla diyalog kuracak pürüzlü bir dokuya da sahip.

Halatla iniş alanı ve Nujiang Nehri’ni geçen Thrilling Steps köprüsü ülke çapındaki benzer eğlence projelerinde yeni görünen konseptler değil; bununla birlikte bu projede gerekli unsurlar. Projedeki mekansal unsurların kurgusu, bundan yetmiş yıl önce henüz yapım teknolojileri bu kadar gelişmemişken zorlu bir coğrafyada inşa edilmiş bu otoyolun üstesinden geldiği inşai düelloları daha iyi kavramayı mümkün kılıyor.