İsviçre Çocuk Araştırma Hastanesi
Künye
Mimari Tasarım
Herzog & de Meuron
Proje Yeri
Zürih, İsviçre
Peyzaj Projesi
August + Margrith Künzel Landschaftsarchitekten
Tamamlanma Tarihi
2024
Toplam İnşaat Alanı
46.650 m²
Fotoğraflar
Maris Mezulis, Herzog & de Meuron, Foto Michael Schmidt
Herzog & de Meuron tarafından tasarlanan İsviçre Çocuk Araştırma Hastanesi, iç mekandaki mekansal örgütlenmesinde bir şehir organizyonuna öykünürken doğal etmenlerin yapının içerisine doğru devam ettiği huzurlu bir peyzaj barındırıyor.
Yeni Çocuk Araştırma Hastanesi, Zürih-Lengg’de, Burghölzli olarak bilinen bir tepenin dibinde yer alıyor. İsviçre’de çocuk ve ergen sağlığı üzerine çalışmalar yürüten en büyük hastane olan yapı, farklı dönemlerde inşa edilmiş diğer hastanelerin yakınında bulunuyor. Akut tedavi hastanesi, güneyde üç katlı bir beton çerçeve ve karmaşık ahşap dolgulardan oluşan bir yapı ile peyzajla bütünleşiyor. İç mekan bir şehir gibi davranıyor; Tıbbi uzmanlık bölümleri kendi meydanlarına ve içlerindeki bağlantıyı sağlayan sokaklara sahip mahallaleler oluşturuyor. Üç katın her birinde, ana cadde görevi gören yol çeşitli yeşil koridorlara açılıyor ve yapı içerisinde kendimizi konumlandıracağımız bir mekan sağlarken aynı zamanda iç mekana gün ışığı alımını sağlıyor. Çatı katında bulunan hasta odaları ise bireysel sayfiye evlerini andırıyor.
Eğitim ve araştırma bölümleri kuzeyde yer alan, merkezinde beş katlı açık bir atriyum bulunan silindir formdaki yapıda konumlanıyor. Araştırma alanları bu değişim çekirdeğinin etrafında düzenlenmiş. Alt kısımda seminer odaları ile çevrelenmiş üç adet ders salonu bulunuyor ve öğrenciler için tesis edilen çalışma alanları eğimli arazinin topoğrafyasına göre gömülmüş kütleler oluşturuyor.
Büyük ölçekli peyzaj projesi kapsamında iki yüz ellinin üzerinde ağaç dikilmiş. Buna ek olarak, inşaat sürecindeki kazı faaliyetleri sırasında alanda bulunan kaya parçaları yapının etrafında yerleştirilmiş ve Buz Devri’nden kalma buz parçaları anlatısı oluşturulmuş. Hastanenin mekansal deneyiminde “iç doğa” temel bir kavram olarak öne çıkıyor.
Her iki yapı da katı yönergelere sahip olan SGNI (İsviçre Sürdürülebilir Yapı Konseyi) tarafından verilen platinyum sertifika almaya hak kazanmış.