Toru Un İdari Binası
Künye
Mimari Tasarım
D211 Mimarlık
Tasarım Ekibi
Ömer Ülker, Büşra Kızılsoy, Cansel Önel, Şeyda Özkan, Şeyma Altın
Proje Yöneticisi
Ömer Ülker
İşveren
Bandırma Has Un Fabrikası Ltd. Şti.
Ana Yüklenici
Evrensan İnşaat San. Ve Tic. Ltd. Şti.
İç Mekan Projesi
Esat Fişek İçmimarlık
Uygulama Projesi
D211 Mimarlık
Cephe Tasarımı
D211 Mimarlık
Tamamlanma Tarihi
2023
Toplam İnşaat Alanı
4040 m²
Fotoğraflar
Altkat Fotoğrafçılık, Alp Eren
Tasarımı D211 Mimarlık tarafından gerçekleştirilen Toru Un İdari Binası, kullanıcıları için konforlu ve sosyal alanlarla zenginleştirilmiş bir çalışma ortamı sağlarken Balıkesir’in Bandırma ilçesinin silüetinde sarı tonlarındaki karakteristik cephe tasarımıyla yer ediniyor.
Ferah ve kullanışlı mekan kurgusuyla kullanıcılarına konforlu, işlevsel ve sosyal bir çalışma ortamı sağlayan Toru Un İdari Binası cephesinde kullanılan sarı metal kaplama ile çevresine atıfta bulunuyor. Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan yapı oluşturduğu silüet ile kentin hafızasında yer ediniyor. Kullanıcıların tek katlı bina isteğine karşılık yatay sirkülasyonda ilerleyen binaya girildiğinde, görkemli konferans salonu ziyaretçileri karşılıyor. Hububat depolarını kemirgenlerden ve diğer zarar verebilecek hayvanlardan korumak adına yeşil alan bulundurulmayan parselde, kütlenin içerisinde oluşturulmuş yeşil avlular, binaya ve kullanıcılara nefes alacakları bir mekan sunuyor.
Yapının oturma sınırları belirlenirken etrafında bulunan yoğun silobas ve tır trafiği düşünülerek buna göre yapı oturum alanı belirlenmiş ve bu sayede araçlar için manevra alanı bırakılmış. Mevcutta bulunan araç akışını kesmeyen bina yapım sürecinde de var olan işleyişe engel olmuyor. Bölgede yaşanan su baskınlarına karşı bir önlem olarak yapı subasman ile yukarı kaldırılmış. Konferans salonundaki oturma alanları, döşemenin kotlara göre kademelendirilmesi ile oluşturulan eğimli bir yüzeyde düzenlenmiş. Bu yüzeyin kesitte oluşturacağı boşluk, kapalı otopark alanına hizmet verecek bir rampa olarak değerlendirilmiş.
Yatay olarak işleyiş gösteren binanın iç mekan kurgusu planlanırken yapının içerisindeki ısının sabit tutulabilmesi adına laboratuvar merkeze alınmış; mekanik alanlar laboratuvara en yakın mesafede çözülmüş. Kapalı ofislerle mahremiyet hissi oluşturulurken yarı açık ofisler ile samimi ve sıcak hacimler elde etme amacı güdülmüş. Cephede kullanılan boy pencereler ile iç atmosfere kontrollü ışık alımı sağlanmış. İç ve dış mekanda yer alan her ayrıntının özenle düşünüldüğü tasarım, kullanıcı profili ve mevcut durumda çevresinde bulunan yapılar ile bütünleşik bir mekansal kurgu barındırıyor.