S.O.S İstanbul 2024 – Kartal Geçici Barınma Senaryoları | İstanbulSMD & İPA

İstanbulSMD tarafından, İstanbul Planlama Ajansı’nın destekleriyle düzenlenen S.O.S İstanbul öğrenci fikir yarışmasının bu yılki teması Kartal-Geçici Barınma Senaryoları olarak belirlendi. Yarışmaya son teslim tarihi 9 Aralık olarak açıklandı.

“S.O.S. İstanbul 2024: Kartal-Geçici Barınma Senaryoları” başlıklı, Türkiye çapında mimarlık öğrencilerine açık olarak düzenlenen fikir yarışması; kentlerin çoğunu öncelikli olarak ilgilendiren “doğal afet riski” ve bununla ilişkili olarak son dönemde güncel bir tartışma ve yapım faaliyeti olarak öne çıkan “kentsel dönüşüm” meselesini odağına alıyor.

Türkiye’nin önemli yapılarına imza atan İstanbul merkezli serbest mimarlık ofisleri ve yapı sektörünün tüm paydaşlarının desteğiyle 21 yıldır faaliyetlerini sürdüren İstanbul Serbest Mimarlar Derneği-İstanbulSMD, 2005 yılından bu yana “S.O.S. İstanbul – Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması” aracılığıyla kentin “sorunlu alanları” için öğrencileri “alternatif projeler üretmeye teşvik ediyor.

Şehircilik, mimarlık, mühendislik ve başka ilişkili teknik disiplinlerle birlikte hem resmi kurumların hem de vatandaşların önemli paydaşlar olduğu bu konu ve süreçler etrafında, “S.O.S. İstanbul Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması”, kentsel dönüşüm faaliyetleri sebebiyle mesken değiştirmek durumunda kalan kentlilerin İstanbul örneğinde geçici barınma ve sosyal ihtiyaçlarına odaklanıyor. 

Kentlerimiz, özellikle de İstanbul gibi büyük şehirler, son yıllarda iklim değişikliği, ekonomik krizler ve hızlı demografik değişimler gibi bir dizi krizle karşı karşıya kalıyor. İstanbul, 1. derece deprem bölgesinde bulunması ve yoğun nüfus yapısı nedeniyle büyük bir risk altında bulunuyor. Olası bir depremde ve diğer doğal afetlerde İstanbul’un, eski ve güvensiz yapı stoğuyla ciddi hasarlara uğrayacağı ve birçok insanın yaşam koşulları ve güvenliğinin tehdit altına gireceği öngörülüyor. Bu durum, kentimizin depreme ve diğer doğal afetlere karşı dirençli hale getirilmesi ihtiyacını her zamankinden daha acil bir hale getiriyor.

“S.O.S. İstanbul 2024: Kartal – Geçici Barınma Senaryoları” ile yarışmaya konu olan alanda, deprem ve kentsel dönüşüm nedeniyle ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar ve değişken yoğunlukları işaret eden farklı mimari tasarım potansiyellerinin değerlendirilmesi amaçlanıyor. Bu değerlendirme ile akılcı, özgün ve nitelikli tasarım yaklaşımlarının, günümüz mimarisine ışık tutabilecek işlevsel ve yenilikçi çözümlerin öne çıkarılması, kentsel farkındalığı yüksek kurgusal model ve projelerin saptanması hedefleniyor. 

Yarışmanın yeri; İstanbul Kartal ili Karlıktepe Mahallesi’nde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait 10047 ada 1 no’lu parsel alanını kapsıyor. Yarışmacılardan projelerini, ortaya konacak olan yerleşke önerisi ve kullanım senaryolarının arazinin konumu ve çevresindeki farklı öge ve yoğunlukları dikkate alarak geliştirmeleri; hem kendi yerleşme ve değişken yoğunluk senaryolarını örneklemeleri hem de yerleşkenin ortaya çıkışı ve kullanımındaki farklı süreç ve evreleri (kurulum, yerleşme, büyüme-küçülme, yapım-söküm, eklentiler vb.) şematik anlatılarla okunur hale getirmeleri; önerilecek projenin farklı zamanlardaki değişken yoğunluk ve kullanıcı çeşitlerine cevap verecek esneklik modelleri ile birlikte, gündelik yaşantıyı ve oluşan yeni mahalledeki sosyalliği destekleyecek birtakım programlar ve aktivite alanlarına da projelerinde yer vermeleri bekleniyor.

“S.O.S. İstanbul – Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması” çıktıları İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’de olası afetlerde etkili ve sürdürülebilir geçici barınma çözümleri üretilmesine fikir ve ilham verecek, geçici barınmaya yeni bir açıdan bakarak, hem ekonomik hem de sosyo-kültürel bir yaklaşım sunacak ve bu noktada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne vizyon kazandıracak. Yenilikçi yaklaşımlarla geçici yerleşim yerlerinde planlama, mimari ve tasarım anlamında yapılacak uygulamaların, kent yaşamını olumlu yönde etkileyeceği ve kente yeni değerler katacağına da inanılıyor. İstanbul Serbest Mimarlar Derneği-İstanbulSMD tarafından, bu yıl İstanbul Planlama Ajansı (İPA) desteğiyle düzenlenen bu yarışma sonunda seçilecek projeler, geçici barınma senaryolarının uygulanabilirliğini artırmak amacıyla çeşitli platformlarda tanıtılacak.

Danışman Jüri Üyeleri:

  • Ali HIZIROĞLU, Mimar
  • Sevilay Uğur ÇEKİM, Mimar
  • Ertuğ UÇAR, Mimar
  • Kurtul ERKMEN, S.O.S. İstanbul 2024 Koordinatörü 

Asli Jüri Üyeleri:

  • Melike ALTINIŞIK, Mimar
  • Begüm YILMAZ BİLGİN, Mimar 
  • Chen yu CHİU, Mimar
  • Tülin HADİ, Mimar
  • Oktay KARGÜL, Şehir Plancısı
  • Tuna Han KOÇ, Mimar (Jüri Başkanı) 
  • Selin MANER, Mimar 

Yedek Jüri Üyeleri:

  • Bilge BAL, Mimar 
  • Ali DUR, Mimar 

Raportörler 

  • Kübra Elif DURĞUN, Mimar 

Ödüller: 

  • 1. Ödül 80.000 TL
  • 2. Ödül 65.000 TL
  • 3. Ödül 50.000 TL
  • Eşdeğer Mansiyon 35.000 TL 
  • Eşdeğer Mansiyon 35.000 TL
  • Eşdeğer Mansiyon 35.000 TL 

* Jüri uygun gördüğü en fazla 5 adet proje için proje başına 10.000 TL teşvik ödülü verebilir. 

**Jüri değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra, aşağıda yazılı ödül, mansiyon ve satın alma tutarları, yarışmacılara en geç 30 gün içinde net olarak ödenecek. Ödemeler ekip temsilcisine yapılacak. 

Yarışma Takvimi

Yarışmanın İlanı: 9 Eylül 2024

Son Soru Sorma Tarihi: 27 Eylül 2024

Yanıtların İlanı: 11 Ekim 2024

Projelerin Son Teslim Tarihi: 9 Aralık 2024

Jüri Değerlendirmesi Başlangıç Tarihi: 14 – 15 Aralık 2024 

*Kolokyum tarihi, yeri yarışma sonuçlarının ilanıyla açıklanacak. 

Yarışma İletişim Bilgileri

Yarışmayı Açan Kurum: İstanbul Serbest Mimarlar Derneği 

Telefon: +90 212 251 09 58

E-posta: yarisma@ismd.org.tr

Web adresi: https://ismd.org.tr

Sosyal Medya Hesapları
X: Istanbul_SMD
Instagram: istanbulsmd
Linkedin: istanbul-serbest-mimarlar-derneği
YouTube: IstanbulSMD