AURA İstanbul 2024 Güz Dönemi Sertifika Programı
Aslıhan Demirtaş ve Bilge Bal danışmanlığında, 14 Ekim’de başlayacak olan AURA İstanbul 2024 yılı Güz Dönemi Sertifika Programı için son başvuru tarihi 22 Eylül olarak açıklandı.
AURA İstanbul Sertifika Programı, tasarım ve yaratım sürecini hem teorik, hem de pratik düzeyde ele almak, disiplinler arası bakış açısı geliştirmek ve kendi özel ilgi alanları üzerinde çalışma olanağı bulmak isteyen mimarlık, şehir planlaması, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, sosyoloji ve plastik sanatlar bölümleri başta olmak üzere, lisans derecesine sahip olan tüm genç meslek insanlarına açık olarak düzenleniyor. Başvurular arasından seçilecek tüm kişiler, ücretsiz olarak bu programa katılmaya hak kazanacaklar.
14 Ekim 2024 tarihinde başlayacak olan AURA İstanbul 2024 yılı Güz Dönemi Sertifika Programı, 16 hafta boyunca devam edecek. Güz Dönemi boyunca; stüdyo görüşmeleri, tüm seminer, konferans ve etkinlikler fiziksel mekanda, AURA İstanbul’un Beşiktaş’taki ofisinde gerçekleşecek. Katılımcıların program kapsamında düzenlenen fiziksel etkinliklerin dinamik yapısına uyum sağlamaları ve dönem boyunca tam zamanlı (10.00-18.00) olarak programda yer almaları bekleniyor.
Programın omurgasını “Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu” oluşturuyor. 2024 yılı Güz Dönemi’nde üretilecek projeler “Dünya Yanarken” teması altında, Aslıhan Demirtaş ve Bilge Bal danışmanlığında geliştirilecek. Başvuruda bulunan adaylardan, bireysel ilgi alanları doğrultusunda geliştirmeyi planladıkları, araştırma tabanlı tasarım projesi önerisini ve stüdyo teması ile ilişkisini niyet mektubunda detaylandırmaları bekleniyor. Başvurular 22 Eylül Pazar günü, saat 23.59’a kadar devam edecek.
Başvuru için Gerekli Belgeler
Niyet Mektubu: Katılımcı adayının programa katılma amacı ve hedeflerini kaleme aldığı metin (en fazla 200 kelime), katılımcı adayının program kapsamında geliştirmeyi planladığı araştırma tabanlı tasarım projesi önerisini ve stüdyonun teması (Dünya Yanarken) ile ilişkisini kaleme aldığı açıklayıcı metin (en fazla 300 kelime)
Güncel Özgeçmiş (CV)
Çalışmaları İçeren Dosya (Portfolyo)
İngilizce Yeterliliği Gösteren Sınav Sonuç Belgesi (Program başvurularında ön koşul değil, tercih nedenidir.)
Sertifika Programı, başvuru süreci ve dokümanlara yönelik detaylı bilgiler Sıkça Sorulan Sorular sayfasında incelenebilir.
Dosya teslim formatları ve dosya boyutu şartları başvuru formunda yer alıyor.
Takvim
Son Başvuru: 22 Eylül Pazar, saat 23.59
Ön Değerlendirme Sonuçları: 30 Eylül Pazartesi
Mülakat: 1 Ekim Salı
Sonuç: 2 Ekim Çarşamba
Yürütücüler Hakkında
Aslıhan Demirtaş
Araştırma, sanat ve ekolojiye dayalı genişletilmiş bir mimarlık pratiği olan Aslıhan Demirtaş Architecture, Design & Research Studio ve KHORA Office’in kurucusu. Mimarlık pratiği, iş birliğine dayalı, disiplinler dışı ve çok ölçekli yapı, peyzaj, yerleştirme, sergi ve araştırma gibi üretimlerle farklı alan ve sınırlar arasında konumlanıyor.
Demirtaş, MIT’den (Massachusetts Institute of Technology) mimarlık çalışmaları üzerine yüksek lisans derecesine ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) mimarlık lisans derecesine sahip. Doha, Katar’daki İslam Sanatları Müzesi ve Japonya’daki Miho Şapeli projelerinde baş tasarımcı olarak Pritzker ödülü sahibi I.M. Pei ile uzun iş birliğinin sonrasında, şu an İstanbul merkezli ofisini ilk New York’ta kurdu.
Tarihi Yedikule Bostanları Koruma Girişimi üyesi ve ANATOPIA kooperatifinin kurucu yıldızlarındandır.
Bilge Bal
İstanbul’da yaşayan mimar-eğitimci, mekansal araştırmacı. İTÜ Mimarlık’ta lisans (Bölüm ve Fakülte 2.si), direktörlüğünü Prof. Dr. İhsan Bilgin’in yaptığı İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım’da yüksek lisans (%100 Başarı Bursu, Enstitü 1.si), İTÜ Mimari Tasarım’da “Çizgiyi Çekmek: Mimari Çizime Dair” başlıklı teziyle doktora eğitimini tamamladı.
İş birliği yapmaya ve disiplin dışı çalışmalara açık bir pratiği var. Farklı ölçeklerde tasarım zanaati, yapmanın el ile ilişkisi ve araçları üzerine düşünüyor, yaparak tasarlıyor. Bireysel ve kolektif mimarlık araştırmaları ve bağlantılı üretimleri, analog, daha yavaş yapma pratikleriyle dayanışma içinde yer alıyor. Yürümeyi, çizmeyi, yazmayı ve öteki bedenli yapma biçimlerini dünyaya açılma halleri; şeylerle yakınlaşmanın performatif ve şiddetsiz yöntemleri olarak keşfediyor. Bu yöntemler üzerinden kolektif ve eleştirel süreçler örgütlüyor, birlikte düşünmeye davet ediyor. İşleri, etik ve onarıcı bir dizi şiirsel ve yaratıcı deney, deneme ve deneyimden oluşur. Bu pratikler içinde, çizime yoğunlaşıyor.