Duo | Melek Zeynep Bulut

Melek Zeynep Bulut’un Duo (İki) adlı eseri, 14 Eylül’de Londra Tasarım Festivali’nde, ikonik Painted Hall’de sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Melek Zeynep Bulut’un “Duo” (İki) adlı eseri, Birleşik Krallık’ta yer alan, doğu ve batı yarım kürelerinin birleşimi, Başlangıç Meridyeni olarak kabul edilen ve Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alan Greenwich’te, ikonik Painted Hall’de sergilenecek.

“Duo”, aynı zamanda Londra Tasarım Festivali 2024’ün Landmark Projeleri’nden biri olarak ziyaretçilerle buluşacak. Sanatçının kısa sürede iki uluslararası ödülün sahibi olan ve büyük ilgi gören  “Açık Anıtlar” serisinin bir parçası niteliğinde olan “Duo”, “dualite” (ikilik) kavramını yenilikçi bir bakış açısıyla ele alıyor. Melek Zeynep Bulut’un üretimlerinde var olan duyusal ve ziyaretçiyi esere dahil eden mekan karakteri, kent deneyleri “Duo”da da kendini gösteriyor.

Eser temel bir mimari unsur olan tonozu ele alıyor; ancak bu tonoz mikrofonlar, reflektörler, akrilik yansıtıcılar, ışığın kurgusu ve seslendirmelerle çok duyulu bir sahne haline geliyor ve ziyaretçi ile şekilleniyor. Eserin ikonik Painted Hall’a yerleşimi “mekan içinde ikinci bir mekan” olarak kurgulanıyor ve bununla içinde var olduğumuz bedeni bir çeper kavram olarak tekrar ele almaya güçlü bir atıf yapıyor. Bu çok duyulu tonoz, mekanda asılı bir deri gibi hareket ediyor ve ağır kavramları hafif, ahenkli hale getiriyor. Dualite kavramını bir karşıtlık değil, birleşme, bütünleşme olarak ele aldığını ifade eden sanatçı; eseri, fizik ve algı kurallarını ironik hale getirerek, insanlık var olduğundan bu yana temel bir soru olan madde ve anlam karşılaştırmasını üst ve bütünleştiren bir yaklaşım olarak nitelendiriyor.

14-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Londra Tasarım Festivali, uluslararası yeteneklere odaklanarak, “yaratıcılık, yenilik ve dünyamızı şekillendirmek için tasarımın gücünü” kutlamayı hedeflediği yeni bir misyonu ağırlıyor. Yaratıcı yetenekleri şehrin simge yapıları ile buluşturan festival, yüz binlerce ziyaretçiyi ve onlarca ülkeyi ağırlayan, dünyanın en önde gelen tasarım festivallerinden biri olarak kabul ediliyor.