Yangliping Performans Sanatları Merkezi

Mimari Tasarım
Studio Zhu-Pei

Proje Yeri
Dali, Yunnan, Çin

Tamamlanma Tarihi
2020

Toplam İnşaat Alanı
8.155 m²

Fotoğraflar
Jin Weiqi, Zhang Yao

Studio Zhu Pei imzalı Yangliping Gösteri Sanatları Merkezi; Dali şehrinin tarihiyle bağ kuran, akışı ve zıtlığın uyumunu öne çıkaran tasarımıyla ziyaretçilere alışılmadık bir tiyatro deneyimi sunuyor.

Yüksekliği 4.000 metreye ulaşan Cang dağ zinciri ile 40 kilometre uzunluğundaki Erhai Gölü arasında yer alan Dali şehri, bölge için önemli bir turizm merkezi ve aynı zamanda antik çay ve at güzergahlarının bir durağı. Şehrin dokusu büyük ölçüde korunmuş ve bölgede hala kapı kuleleri ile tarihi şehir duvarının bazı kalıntıları bulunuyor.

Çevredeki güçlü peyzajdan ilham alan Studio Zhu Pei, Gösteri Sanatları Merkezi’nin mimari zorluklarını çözmek için peyzajla ilgili referanslar aramış. Geniş konsollu dikdörtgen bir çatı, serbest akışlı iç ve dış mekanlardan oluşan bir yapılı peyzaj boyunca uzanıyor. Dağlar ve vadilerde olduğu gibi, çatının güçlü şekli aşağıdaki daha organik manzarayı yansıtıyor ve iki zıtlığın birlikte bir bütün oluşturduğu eski Çin felsefesinde yer alan “yin” ve “yang” düşüncesine referans veriyor. Biçimi dolayısıyla organik şekilli tepeler olarak ifade edilen, etrafı kısmen çökmüş alanlar, doğal bir bahçe peyzajına dönüşerek ziyaretçilere içerideki halka açık tiyatro ile süreklilik sağlayan bir deneyim yaşatıyor.