2024 Dünya Mimarlık Günü

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA – International Union of Architects) tarafından, her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nün bu seneki teması Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesillerin Yetkilendirilmesi olarak belirlendi.

Dünya Mimarlık Günü (WAD), 1985 yılında Uluslararası Mimarlar Birliği tarafından oluşturulduğu günden itibaren her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Habitat Günü ile aynı zamana denk gelen bu gün, mimarlık topluluğunun çabaları ile küresel kentsel gelişim hedeflerinin birbirine göre hiza almasını sağlıyor.

2024 Dünya Mimarlık Günü’nün bu yılki teması, “Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesillerin Yetkilendirilmesi” olarak belirlendi. Bu tema ile genç mimarların kentsel planlama ve gelişimdeki rolü vurgulanıyor. Uluslararası Mimarlar Birliği, genç mimarları katılımcı süreçlerin parçası olmaları için teşvik ediyor; sürdürülebilir gelişim için gerekli olan taze bakış açıları ile katkı sağlamalarını talep ediyor.

Dirençli kentsel ekonomilerin güçlendirilmesinin özellikle vurgulandığı temada, inovatif ve sürdürülebilir pratiklerin kentlerin büyümesinde ve iyileşmesindeki önemine dikkat çekiliyor. Dünya Mimarlık Günü’nün anahtar alt başlıkları arasında, enerji verimliliği, atık yönetimi, sürdürülebilir malzemelerin kullanımı ve tanıtımı ile sürdürülebilir hareketlilik yer alıyor.

Bu çabalar, kendi kendine yetebilen, çevre dostu şehirler yaratılmasını amaçlıyor. Genç mimarların karar alım süreçlerinde vatandaş katılımını artırma, tasarım süreçlerinde katılımcılığın çoğalması, kamusal alanların bakımının ve tanıtımının yapılmasındaki rolü de önemseniyor.

Genç mimarların bu süreçlerdeki önemli katkıları şu şekilde sıralanıyor: Dirençli ve sürdürülebilir kentsel çevreler şekillendirmek; sosyal adaletin ve sürdürülebilir pratiklerin savunulması; kentsel planlama süreçlerine katkı sağlanması; var olan yapılı çevrenin yeniden kullanımının ve canlandırılmasının tanıtılmasını ve anlaşılmasını sağlama; döngüsel ekonomi prensiplerinin ve sürdürülebilir inşa yöntemlerinin süreçlere dahil edilmesi.

2024 Dünya Mimarlık Günü, bu yıl başarılı gençlik tarafından yürütülen, kentsel yaşam koşullarını iyileştiren ve toplulukları dönüştüren projeleri sergileyecek. Genç zihinleri sürece dahil ederek sürdürülebilir ve dirençli çevreler için yenilikçi fikirlere erişilebileceğini gösterecek.