DH Palencia

Mimari Tasarım
FRPO Rodríguez & Oriol

Proje Yeri
Palencia, İspanya

Tamamlanma Tarihi
2023

Fotoğraflar
Luis Asín

FRPO Rodríguez & Oriol tarafından tasarlanan DH Palencia; şehir için yeni bir enerji altyapısının, İspanyol şehirlerinin enerji dönüşümünde öncü olan DH Ecoenergías şirketi tarafından desteklenen bir bölgesel ısıtma ağının önemli bir parçasını oluşturuyor.

Palencia enerji ağı, kentsel coğrafyanın önemli bir bölümünü karbonsuzlaştırmayı ve fosil yakıtlı ısıtıcıları kapatmayı hedefliyor. Bunların yerine İspanyol ormanlarından gelecek yenilenebilir kaynaklarla beslenen temiz bir ağ kurmayı amaçlayan uzun bir dizi benzer projenin ilkini oluşturuyor.

Başkent Palencia’nın sokaklarının altından geçen bölgesel ısıtma şebekesi; yenilenebilir enerjilerle, çoğunlukla orman biyokütlesiyle üretilen sıcak suyu şehrin büyük bir bölümündeki binalara taşıyor. Merkez, sıcak suyun üretim sürecine ev sahipliği yapmak gibi teknik bir işlevi yerine getirirken aynı zamanda dönüşümü görünür kılarak desteklemeyi ve yaygınlaştırılmasını amaçlıyor. Bu koşullar, endüstriyel inşaat sorununa yalnızca binanın ekonomik performansının önemli olduğu işlevsel bir mesele olarak değil, daha geniş anlamda mimari bir yaklaşım gerektiriyor.

Dolayısıyla DH Palencia’nın mimarisi, enerji ve ekonomi döngüselliğine dayanan geometrisi ile gerçek şeffaflığı tercih ediyor. Binayı iki ana unsur oluşturuyor: Ağır betondan bir taban ve geri dönüştürülebilir hafif çelik ve plastikten bir çeper. Taban, tüm makineler için destek görevi görüyor ve iki büyük, galvanizli çelik kapı aracılığıyla dışarıda ve yeraltında bulunan biyokütle silosuyla bağlantı kuruyor. İçeride, beton tabanın kabuğu, tüm makineleri çevreleyen bir yürüyüş yolu haline geliyor. Oval zemin, ziyaretçilerin tüm enerji sürecini rahatlıkla dolaşabilmelerini sağlıyor. Yapı, çelik ve plastik çeper ile, endüstriyel binalara özgü ekonomik çözümleri yeniden yorumlayarak hizmet ettiği toplulukla kayda değer bir bağ yakalıyor. Üç kat nervürlü polikarbonat levhalardan oluşan cephe, yumuşak, açık renkli bir örtü olarak yapılandırılarak galvanizli ve boyalı çelik tel yapı üzerinde destekleniyor. Yarı saydam kule ise endüstriyel alanların çoğunda yapılan filtreleme işlemi sonucunda açığa çıkan beyaz dumanı dışarı atıyor.