Brunstranda Dinlenme Alanı ve Servis Binası

Mimari Tasarım
Vatn Architecture, Jørgen Tandberg Arkitekt MNAL

Proje Yeri
Lofoten, Norveç

Tamamlanma Tarihi
2023

Toplam İnşaat Alanı
65 m²

Fotoğraflar
Johan Dehlin

Vatn Architecture ve Jørgen Tandberg Arkitekt MNAL tarafından tasarlanan, Norveç’in Lofoten adasında yer alan Brunstranda Dinlenme Alanı ve Servis Binası, doğa ile arasındaki uyumla ve kendine özgü inşaat teknikleriyle sıradışı bir mekan deneyimi sunuyor.

Brunstranda Dinlenme Alanı ve Servis Binası, Lofoten adasının Flakstad bölgesindeki E10 yolunun kenarında yer alıyor. Flakstadøy’un sıradağlarla çevrili beyaz kumlu plajı burayı yıl boyunca popüler bir yer haline getiriyor, birçok bisikletçi ve sörfçü vahşi doğayı deneyimlemek için adanın bu bölümüne seyahat ediyor.

Brunstranda Dinlenme Alanı ve Servis Binası, daha önce orada bulunan eski ve yıpranmış tesislerin yerine inşa edilmiş, içinde banyo ve dinlenme için ısıtmalı bir alan bulunan yeni bir hizmet binası. Bina, prefabrike beton elemanlardan yapılmış bir çatı yapısı altında yan yana yerleştirilmiş odalardan oluşan basit bir düzene sahip. Çatı, yağmura karşı koruyuculuk sağlamak için yola doğru uzanıyor ve binanın denize bakan cephesinde sıcak günlerde güneşin altında oturulabilecek bir bank bulunuyor. Binayı çevreleyen yollar, park alanları iyileştirilmiş ve alana denize bakan yeni banklar yerleştirilmiş.
Yapımında kullanılan beyaz beton, yakındaki plajlardaki kumun rengine ve dokusuna atıfta bulunuyor. Binanın formu sade ve net olup, güçlü yatay çizgiler çevresindeki vahşi manzarayla kontrast oluşturuyor.

14 metre uzunluğundaki beş beton kiriş çatıyı destekliyor ve mimari motifi oluşturuyor. 12 cm genişliğinde ve 1 m yüksekliğinde olan kirişlerin yapısal açıklıkları 11,5 metre olacak şekilde kurgulanmış. Kirişler, binanın kalkan duvarlarındaki iki prefabrik beton duvara yaslanıyor. Kirişlerin beşik duvarın sıcak tarafından soğuk tarafına geçtiği noktada bir termal köprü kırıcı oluşturulmuş. Çatının konsol kısmı sadece bu noktadaki donatı tarafından desteklenmiş. Beton kirişler aynı zamanda tüm odalara uzanarak binanın iç kısmına da karakter kazandırmış.

Beton, mermer taşı agregalı beyaz renkte tercih edilmiş. İnşaatta kullanılan tüm beton elemanlar Overhalla Betongbygg tarafından üretilmiş. 12 cm genişliğindeki kirişleri elde etmek için kirişler paslanmaz çelik takviye ile tek tek güçlendirilmiş. Burç çekiçleme işlemi, yerinde yapılması çok zor olacağından fabrikada prefabrikasyon ile gerçekleştirilmiş ve bu teknik ilk kez denenmiş. Döküm sırasında elemanların kaldırılması ve yerine monte edilmesi için elemanlarda küçük delikler bırakılmış ve bunlar üretim yöntemini kanıtlamak için nihai yapıda muhafaza edilmiş.

Malzeme seçiminde sağlamlık ve dayanıklılığa vurgu yapılmış. Beton yapının bir parçası olmayan tüm yüzeyler, Lofoten’deki sert hava koşullarına uzun yıllar dayanacak şekilde en iyi kalitede paslanmaz çelikten yapılmış.