STUDIO86 Interiors Ofisi

İç Mekan Tasarımı
Studio86 Interiors

Proje Yeri
Beytepe, Ankara

Tamamlanma Tarihi
2023

Toplam İnşaat Alanı
260 m²

Fotoğraflar
Sinan Çırak

Studio86 Interiors imzalı ofis tasarımı, özenle seçilmiş malzemeleri ve renk skalası ile rafine, aynı zamanda iddialı bir çizginin dengeli uyumunda modern bir çalışma ortamı yaratmak hedefiyle tasarlanmış.

Ankara’nın Beytepe bölgesinde konumlanan Studio86 Interiors Ofisi iç mekan tasarımı ve uygulaması firmanın özgün tasarım dilinin hayat bulduğu bir proje. 2023 yılında tamamlanan, iki kata yayılan, toplam 260 m² alandan oluşan ofis, rafine ve aynı zamanda iddialı bir çizginin dengeli uyumunda, modern bir çalışma ortamı yaratmak hedefiyle tasarlanmış. 3 adet özel ofis alanı, 1 adet toplantı odası, 4 adet ıslak hacim, 1 mutfak, 1 kapalı kış bahçesi ve 1 adet depo alanından oluşan proje inşaat aşamasında teslim alınmış.

Studio86 Interiors ekibinin dinamik yapısı, kurumsal dili, sanata olan tutkusu ve en önemlisi benimsediği temel tasarım yaklaşımı mekanların şekillenmesinde belirleyici rol oynamış. Zamansız tarzıyla hiçbir dönem popülerliğini kaybetmeyen Mid-Century Modern stiline dair form, işlev ve estetiğin günümüz tasarım dinamikleri ile harmanlandığı; sanatsal dokunuşlarla, renkli ve dinamizm dolu bir ofis atmosferi kurgulanmış.

Ofisin giriş alanında yer alan banko ikonik formunun ve büyük boyutlu traverten taş yüzeyinin göz alıcı etkisiyle ziyaretçileri karşılarken aynı zamanda firma duruşunu yansıtan bir yaklaşımla tasarlanmış. Tamamen açık sayılabilecek bir yerleşim planının benimsendiği projede, özellikle ofis alanında yer alan farklı mekanlar zeminlerdeki malzeme geçişleri ile tanımlanmış. Algı açısından ve aynı zamanda uygulama detaylarıyla giriş katının kalbi olarak nitelendirilen toplantı odası modüler bir yapıya sahip. Bununla birlikte, toplantı odasını çevreleyen ahşap form ofis alanına dahil olan separatörleri de içine alarak bütüncül bir etki yaratmış. Karşılama bankosundan başlayarak ıslak hacimleri, mutfağı ve diğer açık ofis mekanını içerisine alan monochorme hacim ise mevcut tasarım dilinin devamı niteliğinde, zemin katta ikinci bir modüler yapı oluşturmuş.

Her bir mekanı kendi içerisinde özgün detaylar barındıran projede üç farklı yönetici odasının yer aldığı üst katta, cam bölmelerle ve malzemelerle ayrışan yapı sürdürülmüş. Merdiven alanından itibaren Studio86 Interiors Kapsül Koleksiyonu’na ait farklı sanat eserlerinin eşlik ettiği ve devamında firmanın imzası niteliğindeki özel kapı tasarımı ile giriş yapılan Yönetici-1 odasına ulaşılmakta. Genel çizgiye uygun şekilde seçilen hareketli mobilyalara eşlik eden ikonik aydınlatma elemanları ve sanat eserleri, lego koleksiyonlarının sergilendiği raflı vitrin ve servis alanı ile Yönetici-1 odası pek çok toplantının gerçekleştiği, tüm ofisi temsil eden mini bir showroom niteliğinde.

Karmaşadan uzak malzeme ve renk seçimlerinin hakim olduğu projede tercih edilen renk skalası, alışılagelmiş sıcak veya soğuk tonlar yerine uzun süre kullanılabilecek ara tonlardan oluşturulmuş. Özellikle giriş alanından itibaren dikkatleri çeken, içinde pastel tonları da barındıran, kızıl, rustik kırmızı (Jotun Whispering Red), ofisin tanımlayıcı rengi olmasının yanı sıra sıcaklığıyla ve rahatlatıcı etkisiyle de kendine önemli bir yer edinmiş. Diğer tarafta, ortak alan zeminlerinde kullanılan gri beton doku, dikey yüzeylerde kullanılan, birbirinden farklı renk tonlarına fon oluşturmuş. Sabit mobilyalarda tercih edilen ahşap doku zeminlerde yer alan parkelerde de dil birliği yaratacak şekilde sürdürülmüş.

Projenin malzeme ve renk seçimleri anlamında en belirgin özelliklerinden bir diğeri ise travertenin sıklıkla kullanılmış olması. Oluşturduğu güçlü estetik algının yanı sıra dayanıklılığı ile de travertenin sürdürülebilir yapısı tercih sebebi olmuş.

Ofis içerisinde yer alan tüm tasarım detaylarında olduğu gibi aydınlatma tasarımında da hassas bir çalışmayla, projeye özel bir senaryo oluşturulmuş. Açık ofis alanlarında kullanılan modüler aydınlatma elemanları (Lamp83 Wiggle) otomatik modları ve manuel ayarları ile gün içerisinde esnek çalışmaya imkan tanırken, formu ile de projeye olumlu yönde katkı sağlamış. Sanat eserlerinin ön plana çıkartılması amacıyla bölgesel spot aydınlatmalar tercih edilirken sabit mobilya imalatlarında formları tanımlayacak şekilde led aydınlatmalar kullanılmış. Yönetim katında ise ikonik dekoratif aydınlatmalara spotlar ve sarkıt aydınlatmalar eşlik etmiş.