2024 RIBA Stirling Ödülü Kısa Listesi Açıklandı

Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü (RIBA), 2024 RIBA Stirling Ödülü için kısa listeye kalan altı projeyi açıkladı.

1996’dan bu yana her yıl verilen ve Birleşik Krallık’taki en önemli mimarlık ödüllerinden biri olan RIBA Stirling Ödülü, daha kapsayıcı bir gelecek öngören ve yapılı çevrenin mevcut zorluklarıyla aktif bir şekilde ilgilenen projeleri ödüllendirmeyi ve öne çıkarmayı amaçlıyor.

Kısa listeye seçilen 6 proje; ulusal bir sanat galerisinden kapsayıcı bir kırsal inzivaya, büyük kentsel dönüşüm projelerinden metro hattına kadar değişen ölçek ve programları ile çeşitlilik gösteriyor. Seçilen mimarlardan bazıları, 2019’da Goldsmith Street için Mikhail Riches ve 2018’de New Tate St Ives için Jamie Fobert gibi daha önce ödül almış isimlerden oluşurken, Clementine Blakemore Architects ve Al-Jawad Pike gibi diğer mimarlar ilk kez aday gösteriliyor.

Stirling Ödülü’nün kazananı 16 Ekim 2024 tarihinde Londra Roundhouse’da düzenlenecek olan Stirling Ödül Töreni’nde açıklanacak.


Kısa Listeye Kalan 6 Proje

©Rory Gardiner

©Rory Gardiner

Al-Jawad Pike tasarımı Chowdhury Walk, Hackney, Londra
Chowdhury Walk, geleneksel Londra terasına çağdaş bir yorum getirmeyi amaçlamış. Heykelsi bir form, yayalar ve bisikletliler için yeni oluşturulmuş kamusal bir cadde boyunca uzanan kademeli iki katlı terasa güçlü ve kendinden emin bir duruş kazandırıyor. Projede, bireysel mahremiyet ile ortak kamusal alan dengesi ön planda tutulmuş.


©John Sturrock

©John Sturrock

Allies and Morrison ve Porphyrios Associates imzalı King’s Cross Masterplan, Camden
20 yıldır yapımı devam eden King’s Cross’un yeniden geliştirilmesi, Londra’nın kalbindeki bu eski endüstriyel çorak alanın kent ile tekrar bütünleştirilmesi ve yenilenmesini kapsıyor. Mimarlar, tasarımcılara Londra’nın yeni şehir mahallesinde doğru hissi yaratma özgürlüğü vermek için katı tasarım kodları yerine parametrik planlar oluşturmuş.


©olivierhesscom

©olivierhesscom

Jamie Fobert Architects ve Purcell tarafından tasarlanan Ulusal Sanat Galerisi, Westminster
Mimarlar, Ulusal Sanat Galerisi tasarımıyla hassas ve iklime duyarlı bir yeniden yapılandırma ile galeriye ve ön avluya önemli bir kamusal alan ve varlık kazandırmayı amaçlamış. Yapılan dikkatli müdahaleler, miras ve uyarlanabilirlik arasındaki uyumu örnekliyor.


©Tim Crocker

©Tim Crocker

Mikhail Riches imzalı Park Hill Phase 2, Sheffield
Park Hill Phase 2, aslen Sheffield Şehir Mimarları Departmanından Jack Lynn ve Ivor Smith tarafından tasarlanan Avrupa’nın en büyük listelenmiş yapısının yenilenmesinin ikinci aşaması olarak kabul ediliyor. İlk aşama 1950’lerin mülkünü yeniden tasarlarken bu aşama daha fazlasını korumuş ve orijinali güçlendirmiş.


©Hufton + Crow

©Hufton + Crow

Grimshaw, Maynard, Atkinsrealis ve Equation tarafından tasarlanan Elizabeth Hattı
Devasa bir inşaat ve iş birliği başarısı olan Elizabeth Hattı, her yıl taşıması beklenen 200 milyon yolcu için tanıdık ancak önemli ölçüde geliştirilmiş bir deneyim yaratıyor. Tutarlı kaplama, aydınlatma ve tabela uygulamalarıyla platform seviyesinde ortaya çıkan hat genelindeki şık kimlik, düzenli ve erişilebilir bir ortam yaratıyor. Elizabeth hattı, şehir içi ulaşım için yeni bir standart belirleyen büyük bir altyapı projesi olmayı hedefliyor.


©Lorenzo Zandri

©Lorenzo Zandri

Clementine Blakemore Architects tasarımı Wraxall Yard, Dorset
Proje kapsamında harap haldeki bir Dorset mandırası hassas bir şekilde onarılarak, yaban hayatı ve çiftçilikle etkileşimi artırmayı amaçlayan kamusal alanlarla birlikte erişilebilir tatil konaklama birimlerine dönüştürülmüş. Birleşik Krallık’taki engelsiz erişim standartlarının yarattığı hayal kırıklığından hareketle hayata geçirilen proje, başta tekerlekli sandalye kullananlar olmak üzere engelli konuklara yüksek derecede bağımsızlık sağlayan kapsamlı ancak gizli erişilebilir özellikler sunuyor.