Kuluçka | Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Mimarlık Bölümü

Kuluçka içeriği kapsamında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrenci projelerinden bir seçki sunuyoruz.

Projenin Üretildiği Ders: MIM 301 Mimari Proje Stüdyosu III
Proje Başlığı: Dokuma Müzesi – Kültürel Bellek ve Kent Hafızası
Yürütücüler: Doç. Dr. Nisa Yılmaz Erkovan, Dr. Öğr. Üyesi Hidayet Softaoğlu
Öğrenciler: Seher Aycan, Elife Sarı

“Alanya en fazla koleksiyonerliğin yapıldığı, halı kilim, çini sayesinde kent kültür tabakasına yeni anlam ve boyut kazandırarak gelişimini sağlıyor. Proje alanı tıpkı bir belleğin olması gerektiği yerde gibi en fazla kültürel etkileşimin belleğin oluştuğu olgunlaştığı alanda yer alıyor.

Müze kavramının ortaya çıkmasında toplumsal hafıza, anı, hatırlama gibi kavramların mekanla ilişki kurmasıyla oluşturuluyor. Geçmişten gelen insanların duygularını yaşamak yaşanılan bu duyguları farklı yöntemlerle kullanıcıya aktarmak amaç edinilmiştir. Dokuma konseptli müze sayesinde geçmiş tarihten gelen insanların yaşadıklarını bu yaşanışları farklı bir yöntemle nasıl yansıttığını deneyimleyerek inceleme, kullanıcıyla iletişime geçirmek amaç edinilmiştir. Kent gibi adeta dokuyucu da kimlik gibi okunan değerleriyle kendine özgünlük katıyor.”


Projenin Üretildiği Ders: MIM 301 Mimari Proje Stüdyosu III
Proje Başlığı: Kilim Müzesi
Yürütücüler: Doç. Dr. Nisa Yılmaz Erkovan, Dr. Öğr. Üyesi Hidayet Softaoğlu
Öğrenciler: Beyza Kaplan, Emirhan Niyazi Yetgin

“Alanya’da dokuma kültürü zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Şehirde kültür turizmini canlandırmak, kültürel ögeleri kentin dokusuna tekrar kazandırmak amacıyla dokuma müzesi yapılmıştır. Kilimler, geçmişte birçok işlev için kullanılmıştır. Yörüklerin göçebe yaşamında çadırları oluşturan ögeler kilimler olmuştur. Yapı formunda kilimlerin küçük bir strüktür üzerinde çatı ve duvarları oluşturması temeli oluşturmaktadır.

Analizlerde arazinin yaya sirkülasyon aksları sahaya aktarılarak temel ızgara oluşturulmuştur. Akslara uygun olarak form oluşturulmuştur. Proje gelişim sürecinde form dokumanın örme mantığı ile aksları takip ederek ortaya çıkmaktadır. Yapının kimliği akışkan bir form ve birbirine akan mekanlardan oluşmuştur ve dokuma mantığıyla örtüşmektedir. Sahada örülmüş görünüme sahip yapı, doğal kıvrımları ile kente farklı bir imaj kazandırmaktadır.”


Projenin Üretildiği Ders: MIM 202 Mimari Proje Stüdyosu II
Proje Başlığı: Günümüz ya da Gelecek Toplum-Topluluklarına Odaklı, Farklı Toplumsal, Sosyal Yaşam Biçimlerine Elverişli, Apartman ve Rekreasyon Alanı
Yürütücüler: Doç. Dr. Nisa Yılmaz Erkovan, Dr. Öğr. Üyesi Hidayet Softaoğlu
Öğrenci: Oğuz Özek, Hilal Seçgin

“Çıkış noktası olarak kentleşmenin yapılaşmanın giderek artması, tarım alanlarında azalma, toprakta verimsizleşme, insanların kendine ait yeşil alan, bahçe arayışına girmeleri bizi her katta müstakil ev havası veren topraksız tarım yapılan bir sisteme yöneltmiştir. Bu sistemi oluşturan kanallar ise kök kavramı altında rampalarla yayılarak evleri oluşturur.”