Yaşayan Harabeler: Kayaköy Mimarlık Yarışması | TerraViva
Uluslararası TerraViva platformu tarafından düzenlenen Yaşayan Harabeler (Living Ruins): Kayaköy mimarlık yarışmasına erken kayıt tarihi için son gün 27 Eylül olarak açıklandı.
TerraViva uluslararası mimarlık yarışma platformu tarafından düzenlenen Living Ruins başlıklı tasarım yarışması Muğla sınırlarında bulunan terk edilmiş bir mübadele köyü olan Kayaköy’ü konu alıyor. Kökleri Likya dönemine kadar uzanan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde tanınan Kayaköy, mirasının öneminin bir göstergesi olarak geçmişte UNESCO tarafından Dünya Dostluk ve Barış Köyü unvanına layık görülmüş. Bu uluslararası tanınma, köyün barış ve iş birliğinin sembolü olarak kültürel birlik rolünü de vurguluyor. Tüm bu yönlerine rağmen bölge, özellikle koruma ve gelişme açısından hala büyük zorluklarla karşı karşıya. Henüz kullanılmayan potansiyeli ve spekülatif yapılaşmaların gelecekte yaratabileceği olumsuz etkiler üzerine tartışmalar sürüyor.
Living Ruins (Yaşayan Harabeler), adındaki vurgusu ile de, Kayaköy köyüne atfedilen mevcut “Hayalet Köy” statüsünü ortadan kaldırmaya çalışan yeni bir tasarım mücadelesini temsil ediyor. Kitlesel turizmin alanın popülaritesi ile birlikte bölgeyi kasıp kavurduğu süreçte, bu yarışma yalnızca bir alanı ziyaret etmenin daha sürdürülebilir bir yolunu teşvik etmekle kalmayıp, aynı zamanda yenilikçi ve tamamen benzersiz bir müze deneyimi sunma fırsatını da temsil edebilir.
Yarışma, bu konsepti göz önünde bulundurarak katılımcıları, yolun kendisinin baş kahraman olduğu yeni bir açık hava müzesi konsepti hayal etmeye teşvik ediyor: Bu harika mimari mirasın her bir parçasını birbirine bağlayan bir güzergah.
“Mekanın tarihini en iyi şekilde anlatabilecek bir veya daha fazla güzergah inşa etmek için ne tür unsurlar uygun olacaktır? Hangi proje stratejileri Kayaköy’ün kendi türünde benzersiz bir arkeoloji harikası olduğunun anlaşılmasını sağlayacaktır?”
Temel amaç, uygun ve bağlamsal olarak duyarlı bir mimari strateji aracılığıyla geçmişin ve bugünün bir arada var olmasına izin vermek olacaktır. Açık hava müzesi aynı zamanda turistler için bir referans noktası ve kültürel faaliyetler için bir destekleyici alan olarak işlev görecek yeni bir ziyaretçi merkezinin tasarımını da içerecek. Müdahalenin ana muhatabı harabeler olacağından, bu yapı yarışmanın ana odağı değil ancak tamamlayıcı bir yapı olacak.
“Açık Hava Müzesi: Ziyaretçilerin yürümesine ve sitenin farklı alanlarını keşfetmesine olanak tanıyan bir veya daha fazla güzergah önermek gerekecektir. Bu yolları birbirine bağlayacak mimari elemanların karakteri tamamen tasarımcının kararına bırakılacaktır. Dolayısıyla özgünlük, yaratıcılık ve tasarım hünerleri teşvik edilecektir.”
“Ziyaretçi Merkezi: Açık hava müzesini keşfetmek isteyen ziyaretçilerin, turistlerin ve meraklıların ağırlanmasına hizmet edecek yeni bir binanın da tasarlanması gerekecek. Bu kısım, tüm kompleksin tamamlayıcısı olarak işlev görecek ve müzenin düzgün işleyişi için gerekli tüm temel işlevleri içerecektir.”
Aralarında Türkiye, Bilkent Üniversitesi’nden Kumru Arapgirlioğlu ve Hatice Kara’nın da yer aldığı jüri üyeleri teklifleri konseptin özgünlüğü; tarihsel bağlamla entegrasyon; programın yaratıcı yorumlanması; malzeme ve dokuların hassas kullanımı; peyzaj tasarım çözümleri; grafik sunum ilkelerine göre değerlendirecek.
Mirasın korunmasına yönelik özel bir hassasiyet gösteren ve kaliteli mimari çözümler sunan projeler büyük beğeni toplayacak. Teknik-imalat gibi detayların üzerine derin çözümlemeler sunulması, değerlendirme sürecinde çokça önemsenmeyecek. Arazi ile ilgili tüm belgeler (fotoğraflar, haritalar, dwg çizimleri) paket olarak, TerraViva web sitesinde katılımcılar için mevcut olacak.
Takvim
Erken Kayıtlar: 17.07.2024 – 27.09.2024 günü saat 15:00’e kadar (Orta Avrupa Saati)
Standart Kayıtlar: 27.09.2024 – 25.10.2024 günü saat 15:00’e kadar (Orta Avrupa Saati)
Geç Kayıtlar: 25.10.2024 – 22.11.2024 günü saat 15:00’e kadar (Orta Avrupa Saati)
Teslim Tarihi: 22.11.2024 (saat 15:00 Orta Avrupa Saati)
Kazananların Duyurusu: 09.12.2024
Başvuru sayfasına ve detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.