Avrupa Kentsel Kamusal Alan Ödülü 2024 Finalistleri

  • Park at the Warsaw Uprising Mound – topoScape, Archigrest
    © archigrest topoScape

  • Boca de la Mina Promenade – Batlleiroig
    © Del Rio Bani

  • Seven interventions in Monte – studioser
    © studioser – Sven Högger

  • CHAPEX – AJDVIV, AgwA
    © Filip Dujardin

  • Urban Forest – Ruderal
    © Sarah Cowle

  • Beach improvement and redevelopment of the harbor edge – CREUSeCARRASCO, RVR Arquitectos
    © Luis Díaz

  • Redevelopment of Dún Laoghaire Baths – DLR Architects’ Department, A2 Architects
    © DLRCoCo

  • Coastal walk – Estudi Martí Franch Arquitectura del Paisatge, Ardevol Consultors Associats
    © Martí Franch

  • Sea Park – Benedetta Tagliabue, EMBT Architects
    © EMBT – Miralles Tagliabue

  • Beach Boulevard – LAOS landscape urbanism
    © Annie Beugel

Barselona Çağdaş Kültür Merkezi (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), Avrupa Kentsel Kamusal Alan Ödülü 2024 için finalist olan tasarımları açıkladı.

Dünyanın dört bir yanında kentlerin iklimsel, teknolojik ve sosyal alanlarda yeni zorluklarla karşı karşıya olduğu günümüzde, kamusal alanın değeri belki de hiç olmadığı kadar büyük bir önem taşıyor. Bu doğrultuda, Avrupa Kentsel Kamusal Alan Ödülü, Avrupa kentlerinde kamusal alan yaratan, bu alanları iyileştiren ve geliştiren çalışmaları öne çıkarmayı amaçlıyor. Ödül, Avrupa’da hem kamusal hem de kentsel alanların tasarımlarının sunulduğu tek ödül programı olarak öne çıkarken mimar figürüne odaklanmış bazı yarışmaların ve ödüllerin aksine, kentsel alanın sosyal ilişkilerle beslenen sivil doğasına dikkat çekiyor. Bu yıl 12. kez düzenlenen Avrupa Kentsel Kamusal Alan Ödülü’nün kazananları 29 Ekim 2024 tarihinde, Barselona Çağdaş Kültür Merkezi’nde (CCCB) gerçekleştirilecek olan törende açıklanacak. Kazanan projeler, finalistler ve ödül için aday olan en iyi projelerden oluşan bir seçki, her yıl olduğu gibi, ödülün web sitesinde “Eserler” başlığı altındaki dijital koleksiyonun bir parçası olacak.

Finalist Projeler

Toplam 35 Avrupa ülkesinden başvuran 297 proje arasından seçilen 2024 yılı finalistlerinin 5 tanesi Avrupa kıtası sınırlarındaki nitelikli kamusal alanları öne çıkaran “Genel” kategoride; 5 tanesi kıyı kentlerinin iklim krizine karşı olan kırılganlığını ele alan “Kıyı” kategorisinde yer alıyor. Genel kategoride finale kalan başvurular, topoScape ve Archigrest tarafından tasarlanan ‘‘Park at the Warsaw Uprising Mound’’; Battleiroig imzalı ‘‘Boca de la Mina Promenade’’; studioser tasarımı ‘‘Seven Interventions in Monte’’; AJDVIV ve AgwA tarafından tasarlanan CHAPEX ve Ruderal imzalı ‘‘Urban Forest’’ projelerinden oluşuyor.

Kıyı kategorisinde ise; CREUSeCARRASCO ve RVR Arquitectos tasarımı ‘‘Beach improvement and redevelopment of the harbor edge’’, DLR Architects’ Department ve A2 Architects tarafından tasarlanan ‘‘Redevelopment of Dún Laoghaire Baths’’, Estudi Martí Franch Arquitectura del Paisatge ve Ardevol Consultors Associats imzalı ‘‘Coastal walk’’, Benedetta Tagliabue – EMBT Architects tasarımı ‘‘Sea Park’’ ve LAOS Landscape Urbanism tarafından tasarlanan ‘‘Beach Boulevard’’ finalist olarak belirlendi.