Casa Manaca

Mimari Tasarım
VAGA Arquitetura

Proje Yeri
São Paulo, Brezilya

Tamamlanma Tarihi
2017

Toplam İnşaat Alanı
568.38 m²

Fotoğraflar
Carolina Lacaz

Brezilya, São Paulo’da yer alan, VAGA Arquitetura tarafından tasarlanan Casa Manaca, iç ve dış mekanlar arasında etkileşimi önceliklendirirken üç ana çekirdekten oluşan mekan kurgusuyla kişisel ve sosyal alanlar arasında kademeli bir geçiş sağlıyor.

VAGA Arquitetura imzalı Casa Manacá’nın tasarımında doğayla uyum, çevreyle bütünlük ve işlevsellik ön plana çıkıyor. Brezilya’nın São Paulo kentinin Cesário Lange bölgesinde yer alan Casa Manacá, bölgede önceden var olan çeşitli unsurlarla ilişki kuruyor. VAGA Arquitetura tarafından tasarlanan ev, peyzaj ile yapı arasında diyalog kuruyor.

İç ve dış mekan arasında farklı etkileşimler gerektiren; sokakla etkileşim, ideal yalıtım ve mahremiyet gibi unsurlar arasında kurulan ilişki projede ele alınan ana kararları oluşturuyor. Bu amaç doğrultusunda, evin mekansal dağılımı birbirine bağlı üç programatik çekirdek etrafında düzenleniyor.

Bu çekirdekler birbiriyle kesişen iki büyük hacimde yer alıyor: Birincisi, hizmete yönelik işlevler taşıyor ve evin ön cephesini sokağa doğru, göl ve bahçe manzarasına açık şekilde yapılandırıyor. İkincisi ise, özel bahçeye bakan daha kişisel bir hacmi oluşturuyor. Bu bahçe, yeşil alan oluşturmanın yanı sıra yatak odaları için ferah bir ortam ve mahremiyet sunuyor. Çekirdekler arasındaki geçiş, oturma odası ve mutfak aracılığıyla kolektif etkinlikleri barındıran birimden özel alanları barındıran hacme doğru, bu bölümler özerkliklerini kaybetmeden, kademeli bir şekilde gerçekleşiyor. Yapıda, verimliliğe ve inşaatın hızına öncelik vermek için çelik strüktür ve taş duvarlardan oluşan bir sistem tercih edilmiş. Metal çatı, yapının iki hacmi arasında bir bağlantı elemanı olarak hizmet ediyor, sosyal alanları barındıran girişi geçiyor ve daha alçak tavanlı kişisel alanı kapsayacak şekilde uzanıyor. Çatı, yağmur suyu drenajı ve tesisatlar için geçiş görevi gören çok işlevli bir merkezi kiriş tarafından destekleniyor. Ayrıca çatının şekli, toplu sosyal alanlarda tavan yüksekliğini arttırıyor ve kuzey cephesinde güneş koruması sağlayan geniş saçaklar oluşturuyor.

Casa Manacá’nın hedef müşterisi ile ilgili belirsizlikler yaşandığından mimarlar zorlu bir tasarım sürecinden geçmiş, bu durum projenin estetik ve işlevsel kararlarını etkilemiş. Sonuç olarak, düşük maliyetli çözümler benimsenmiş ancak proje, teknik ve estetik açıdan incelikli bir şekilde yürütülmüş. Potansiyel alıcıları memnun ederken aynı zamanda bölgedeki diğer yapılar tarafından sürdürülmesi amaçlanan bir kalite standardı oluşturulmuş.