SEV Çekmeköy Ortaokulu İç Mekan Tasarım Projesi

İç Mimari Tasarım
KPM Kerem Piker Mimarlık

Proje Yeri
Çekmeköy, İstanbul

İç Mekan Proje Ekibi
Kerem Piker, Baran Aybars, Rezzan Güçlü, Birce Tülbez, Sinan Caymaz, Efe Taşçı, Öykü Çimoğlu

Yönlendirme ve Görsel İletişim Tasarımı
KPM + Okay Karadayılar

Mimari Proje
BG Architects

Statik Projesi
Emir Mühendislik

Mekanik Projesi
Anka Proje

Elektrik Projesi
Latek Elektrik

Akustik Danışmanlığı
Mezzo Stüdyo 

Tamamlanma Tarihi
2023

Toplam İnşaat Alanı
16.000 m²

Fotoğraflar
Engin Gerçek

İç mekan tasarımı KPM Kerem Piker Mimarlık tarafından yürütülen SEV Çekmeköy Ortaokulu, farklı tipteki öğrenme mekanları ile öğrenmenin yapı içerisinde dersliklerle sınırlı kalmaması ilkesiyle tasarlandı.

İstanbul’un Anadolu Yakasında, Çekmeköy’ün görece yeni yerleşime açılan bir bölgesinde inşa edilen ortaokul yapısı, bir kampüs okulu olma niteliği ile çevresinden fiziksel olarak ayrışıyor. Eğimli bir arazide yer alan kampüsün ana yapısı olan ortaokul binası, farklı kotlara oturan derslik kolları ve bu kolları dik yönde birbirine bağlayan ortak kullanım omurgası ile kurgulanmış. Toplam dört kolda dört farklı yaş grubuna hizmet eden dersliklere erişim cepheye paralel koridorlar ile sağlanıyor. Yapı, yatay dolaşım alanlarının cömertçe sunulduğu bir plan kurgusuna sahip.

Mimari projenin özgün niteliklerini koruyarak mekansal kullanımları zenginleştirmeyi hedefleyen iç mekan tasarımı projesi, öğrenmenin yapı içerisinde dersliklerle sınırlı kalmaması ilkesiyle hazırlandı. Bu maksatla yapının her alanına yayılan farklı tipteki öğrenme mekanlarının, yüzeylerin ve araçların tasarımı projenin ana motivasyonu oldu.

Yapının merkezinde yer alan “omurga” okulun tüm öğrencilerini bir araya getiren bir forum alanı olarak düzenlendi. Forum için önerilen farklı tipteki oturma birimleri, öğrencilerin kimi zaman büyük gruplar halinde, kimi zaman daha küçük gruplarla ya da bireysel olarak zaman geçirebilecekleri çeşitlilikte kurgulandı. Derslik dışında yapılabilecek küçük grup etkinlikleri için uygun esnek altyapılar hazırlandı. Böylelikle forum alanının kendisinin de bir öğrenme alanı olarak tarif edilmesine gayret edildi.

Forum ile hemen bitişiğindeki yemekhane arasındaki sınır, içerisinde öğrencilerin dahi oturabildiği, geçirgen, etkileşime açık ayırıcı bir sistem olarak tasarlandı. Öğrencilerin bireysel meraklarını geliştirebildikleri ders dışı etkinliklerin çeşitlendirilebilmesi maksadıyla yemekhane içerisinde bir bölüm açık mutfak olarak düzenlendi. Bu alanda gelecek yıllarda gıda ve besin odaklı araştırmalar, pişirme atölyeleri gerçekleştirilebilecek.

Farklı kotlarda yer almalarına karşın kütüphane ile forum merdivenleri arasındaki görsel ilişkinin sürdürülebilmesi, mekanlar arasındaki akışkanlığın sağlanması önemsendi. KPM tarafından tasarlanan kitaplık ünitelerinin, öğrencilerin rahat erişebildiği boyutlarda, görsel bir engel oluşturmayacak yükseklikte, uzun yıllar zarar görmeden kullanılabilecek nitelikte, dayanıklı ancak hafif elemanlar olmalarına gayret edildi.

Dersliklere erişimi sağlayan koridorlar, on dakikalık teneffüs molalarının daha verimli kullanılabileceği sosyal nişleri içerecek şekilde yeniden tasarlandı. Her sınıfın girişi için önerilen hazırlık odaları, farklı yaş gruplarının kullandığı kanatlara göre ayrışan renkler ile kodlanarak görsel iletişim tasarımının bir parçası olarak ele alındı.

Hazırlık odaları sayesinde derslik iç duvarlarında depolama ihtiyacının en aza indirilmesi sağlandı. Böylelikle sınıf iç yüzeylerinin akustik ve aydınlatma konforunu arttıran serbest yüzeyler olarak tarif edilmesine imkân tanındı. Duvarlarda kullanılan mıknatıslı film, yazılabilir film, akıllı tahta, açılır kapanır yazı panosu gibi çeşitli çözümler, malzeme bütünlüğü ve iç mekân kalitesi bozulmadan tüm yüzeylerin birer eğitim aracı olarak kullanılabilmesinin yolunu açtı.

Tüm yaş gruplarına hizmet eden yabancı dil derslikleri, standart dersliklerden farklı olarak birleştirilebilir mekanlar olarak tasarlandılar. Derslikler arasında yer alan duvarların hareketli panolar olarak düzenlenmesi sayesinde ortak derslerin daha büyük öğrenci kapasiteleri ile gerçekleştirilebilmesi mümkün oldu.

Derslikler, koridorlar, yemekhane, kapalı spor alanları dahil tüm mekanlarda akustik konfor ön planda tutuldu. Yapısal malzemelerin seçimi, dayanıklılık, sürdürülebilirlik gibi niteliklerin yanı sıra akustik performans ölçütleri gözetilerek yapıldı.

Ofis sistemleri ve sandalyeler hariç, tüm sabit ve hareketli mobilyalar ile aydınlatma elemanları projeye özgü olarak KPM tarafından tasarlandı. Yapının yönlendirme ve görsel iletişim tasarımı Okay Karadayılar ile birlikte KPM tarafından gerçekleştirildi.