Stoic Wall Konutu

Mimari Tasarım
LIJO.RENY.architects

Proje Yeri
Kerala, Hindistan

Tamamlanma Tarihi
2023

Toplam İnşaat Alanı
680 m²

Fotoğraflar
Turtle Arts Photography

Hindistan’da bulunan LIJO.RENY.architects tasarımı Stoic Wall Konutu, modern mimari dil ve yerel konut ruhunun bir arada bulunmasına örnek teşkil ediyor.

Stoic Wall Konutu, iç ve dış mekan yaşamını uyumlu bir şekilde bir araya getiriyor. Kadirur, Kerala’da kavurucu sıcağın, aralıksız muson yağmurlarının ve yemyeşil bitki örtüsünün ortasında yer alan bu ev, doğayla uyum içerisinde tasarlanmış. Avlular, peyzaj cepleri ve biyofilik özellikler yapıyla bütünleşerek evi bütünsel bir deneyim mekanına çeviriyor.

Bu evin 7.317 metrekarelik geniş inşaat alanı, arazinin düzensiz sınırları, hem büyük hem de orta boy ağaçların varlığı, hafif bir kuzeydoğu eğimi ve biri doğuda diğeri güneyde olmak üzere iki ana yoldan erişilebilirliği dikkate alınarak titizlikle şekillendirilmiş. Bu doğal ve beşeri unsurların karmaşık etkileşimi, güneş ışığı açısı ve rüzgar yönlerinde yaşanan mevsimsel değişimler gibi faktörlerle birlikte, evin hassas bir şekilde konumlandırılmasında belirleyici olmuş. Stoic Wall Konutu’nun ana bölümü, güneş ısısı etkisini en aza indirmek ve mahremiyeti artırmak için doğu-batı ekseni boyunca stratejik olarak arazinin kuzeyine yerleştirilmiş. 

Ev, üçü zemin katta olmak üzere dört bölgeye ayrılıyor ve üç seviyeye yayılıyor. Arsanın doğal topografyasına uyum sağlanarak inşaat sırasında kazı ve toprak dolgusu ihtiyacı en aza indiriliyor. İlk bölge, ana yapıdan, gökyüzüne açılan, yeşil bir avlu ve taş döşemeli bir merkezi alanla ayrılmış. Giriş holü, açık oturma alanı ve ana yaşam alanı burada yer alıyor. Bu bölge, değişen seviyelere erişimi kolaylaştırırken fuayeden bir iç rampa ve araba sundurmasından çıkan alternatif bir doğrudan giriş basamağı ile birinci bölge ve ikinci bölgeyi birbirine bağlıyor. İkinci bölgede açık hava peyzajına kesintisiz bir şekilde bağlanan açık bir yaşam ve yemek alanı bulunuyor. Bu bölgedeki kapalı avlu, çapraz havalandırmayı ve sirkülasyonu artırıyor. Mahremiyet için mutfak ve ilgili alanlar dikkat çekmeyecek şekilde gizlenmiş. Bir tarafta yemek alanı ve diğer tarafta ana giriş alanıyla bağlantıları olan avlu, araba verandasına ve ön bahçeye erişimi kolaylaştırıyor. Üçüncü bölge, üç yatak odası, bir ibadet alanı ve hepsine özel bir koridordan erişilebilen bitişik bir avludan oluşuyor. Farklı kotlarda gezinmekte zorluk çekenlere hitap etmek için yatak odalarından biri aile alanıyla aynı seviyeye yerleştirilmiş. Yatak odalarının her birine giyinme alanı olarak kullanılan ve gökyüzüne açık bir iç avluya bağlantısı olan bir fuayeden giriliyor. Bu yatak odaları ve tuvaletleri avluya açılıyor ve sakinlere ferahlatıcı lodos rüzgarlarının ve muson yağmurlarının güzelliğinin tadını çıkarma şansı sunuyor. Ana blok girişinde elverişli bir konumda yer alan merdiven, üst kata erişim sağlıyor. Üst katta aynı zamanda bir aile alanı olarak da işlev gören eğlence odası ve yarı açık bir oturma alanına uzanan, tuvaletin yanı sıra bir giyinme alanı da içeren, ebeveyn yatak odası yer alıyor. 

Dış etkenlere maruz kalan birinci kat, dikey bir metal boru çerçeve üzerine zarif bir şekilde kaydırılan ince yivli pişmiş toprak bloklardan hazırlanmış koruyucu bir perde ile sarılmış. Bu perde tüm birinci katı sararak yoğun güneş ve yağmurdan korurken aynı zamanda her odadan erişilebilen özel bir geçit sunuyor. Binanın mimari formu ve cephesi, özellikle iç hacimleri yansıtmak ve iç mekanlar hakkında ipuçları sunmak üzere tasarlanmış. Konuttaki çıplak duvarlar proje boyunca sağlam bir varlık sergiliyor ve yer yer binadan çıkıntı yaparak manzara içinde girintiler oluşturuyor, inziva ve mahremiyet sağlıyor. Stoic Wall Konutu, yaşam alanlarını zarif bir şekilde dış mekana doğru genişleterek iç ve dış mekanları birbirlerine bağlıyor. Hafif ve sağlam malzemelerin uyumlu bir karışımını kullanan net, doğrusal tasarımları, zemin kattaki ana odaların her birinin peyzajlı dış alanlara, içten gökyüzüne açık avlulara veya bazı durumlarda her ikisine birden açılmasıyla karşılık buluyor.  Avlular, mekanları birbirine bağlayan ve dağıtan odak noktaları olarak hizmet veriyor; eve kasıtlı bir hafiflik hissi verirken çevredeki doğal ortamla uyumlu bir şekilde etkileşime giriyor.

Tüm unsurlar bir araya geldiğinde, evi doğal çevresi içinde sağlam bir şekilde konumlandırıyor ve kuzey Kerala’nın kendine özgü bağlamıyla uyumlu geleneksel bir paleti çağrıştırıyor. Stoic Wall Konutu’nda kullanılan tasarım dili son derece modern olmakla birlikte, evin ruhu son derece yerel olmayı başarıyor.