Aarhus Vand

Mimari Tasarım
CEBRA

Proje Yeri
Viby J, Danimarka

Tamamlanma Tarihi
2022

Toplam İnşaat Alanı
10 500 m²

Fotoğraflar
Mikkel Frost, Raundahl & Moesby

CEBRA’nın Aarhus Vand Genel Merkezi tasarımı, doğal su ortamlarına ve suyun dikkatli yönetimine bir övgü sunarken çalışanların tek bir çatı altında toplanmasıyla, personel ve iş birlikçilerin küresel su inovasyonunu tek bir yerden yönlendirebilmesine olanak tanıyor.

Su teknolojisi ve tedarik şirketi Aarhus Vand (Aarhus Water), Aarhus şehrine su tedrik ediyor. Yeni bir genel merkezle, yetkinliklerini kamu hizmeti şirketinin birçok işlevini ve belediye yükümlülüklerini destekleyen tek bir binada toplamak istemişler.

Yeni genel merkezle birlikte Aarhus Vand’ın çalışanları, tasarım boyunca tatlı su ortamlarını andıran ve üst düzey su teknolojisi makineleri için optimum ortamı bulunduran “Su Evi”nde çalışıyor. Yönetim ve hizmet birimlerinde çalışan 230 çalışan için ortak bir çalışma alanı barındıran Aarhus Vand, vizyoner bir mekan kurgusu sunuyor.

“Su, genel merkez için temel tasarım itici gücü olmuştur. Doğal bir kaynak olarak su değerlidir ve çevremizdeki neredeyse her şeye hayat verir. Bu yönüyle Aarhus Vand, suyla uğraşmanın ardındaki teknoloji son derece karmaşık olsa da, motivasyonu kolayca kavranan bir şirket. Su hafife alınamaz. Tasarım aracılığıyla iletmeye çalıştığımız şey de bu.” diyor CEBRA Kurucu Ortağı Mikkel Frost.

Bina kompleksinin genel yapısı üç birimden oluşuyor: Merkezi yönetim binasına bağlı, sırasıyla temiz ve atık su için iki hizmet binası. Ana bina üç kattan oluşuyor; zemin kat toplantı odaları, sergi alanı ve vatandaşlar ve diğer firmalar için bir kantin de dahil olmak üzere halkın erişimine açık durumda bulunuyor. Ana binanın geri kalan katları ise müşteri destek, finans, proje yöneticileri ve diğer idari çalışanlar için sadece personele özel ofis katları olarak kurgulanmış. Yönetim birimine tahsis edilen katlar, çalışanların sabit bir iş istasyonuna sahip olmadığı esnek bir ortam olan faaliyet tabanlı çalışmayı (ABW) destekleyen açık plan düzeninde tasarlanmış. Bunun yerine, çeşitli gayri resmi toplantı alanları, sessiz odalar, iş istasyonları ve sosyal dinlenme alanları arasında seçim yapılabiliyor.

Yönetim binası, genel merkezin kalbi olarak işlev gören ve binayı dikey olarak ve çevreyle bağlayan aktif bir atriyum alanı etrafında yer alıyor. Atrium, nilüferleri andıran dairesel platformların katlar boyunca değişen konumlarda saplar üzerinde yükseldiği organik şekilli bir gölet olarak ortaya çıkıyor. Bina tasarımına entegre edilen dış peyzaj, malzemeler, renkler ve bitki örtüsüyle birlikte platformlar, nilüferlerin yatakları ve ince gövdeleri arasından ışığın süzüldüğü berrak bir gölün dibine adım atma hissini yaratıyor.

Doğal olarak su, Aarhus Vand genel merkezinde, parıldayan su yüzeylerini andıran cephe tasarımından tuvalet sifonu için yağmur suyu toplamaya ve kaynakları verimli kullanan bir drenaj sisteminin kullanımına kadar görünür bir unsur oluşturuyor. Genel merkez aynı zamanda yeni, uluslararası bir su inovasyon bölgesinin başlangıcına işaret ettiği için su yönetimi teknolojisinin sergilenmesi çok önemli bir tasarım kriteri olarak ortaya çıkıyor. Su kümelenmesi, Aarhus Vand’ı çevreleyen 70.000 m2’lik alanda geliştirilecek. Aarhus Belediyesi’nin, Danimarkalı ve uluslararası şirketler ve genç yatırımcıların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları için su tedariği ve teknolojisi alanındaki araştırma, yenilik ve yatırımları hızlandıracak bir topluluk oluşturuyor.

Peyzaj projesi, rezervuarlar, küçük akarsular ve bitki yatakları içinde görünür yağmur suyu yönetimini içeren yeşil ve mavi unsurların dinamik bir karışımına sahip bulunuyor. Bu entegrasyon, yerli bitkilerin doğal olarak gelişebileceği, çeşitli flora ve faunayı teşvik eden az bakım gerektiren bölgeler de dahil olmak üzere biyoçeşitlilik girişimleriyle bir arada yer alıyor. Biyoçeşitliliği desteklemek için proje, yıl boyunca kuşlara ve böceklere fayda sağlayan, değişen su seviyelerine ve yerli bitkilere sahip hendekler içeriyor.