Yamayasu Turnpike Mağazası

Mimari Tasarım
Takahiro Moriya, Moriya and Partners

Proje Yeri
Odawara, Japonya

Tamamlanma Tarihi
2020

Toplam İnşaat Alanı
653 m²

Fotoğraflar
Nacasa & Partners / Yoshifumi Moriya

Moriya and Partners tasarımı Yamayasu Turnpike Mağazası, farklı boyutlardaki sivri uçlu sütunlarıyla oluşturduğu ritim ve geçirgen mekan karakteriyle Japonya’da yaygınlaşan ticari programlı yol kenarı yerleşimlerine yeni bir soluk getiriyor.

Son yıllarda Japonya’da yol kenarlarında çok sayıda yüzeysel ve içe kapanık zincir mağaza bulunuyor. Her ne kadar daha kullanışlı olsa da; MAP bünyesindeki tasarımcılar, ülke genelinde tek tip mağazalardan oluşan bu manzaranın bölgenin tarihini ve iklimini yok edebileceğinden endişe ediyor.

Yamayasu Turnpike Mağazası, ticaret yapılacak bir alan olarak kurgulanırken, bölgenin kendi “yer” değerini arttırmak üzere tasarlanmış. Yamayasu Turnpike Mağazası, üç atmosfere sahip bir bölgede yer alıyor; deniz, dağlar ve insan yapımı ortam. Odawara balıkçı limanına yakın, arkasında engebeli mandalina tarlaları ve tarihi yerler olmasına rağmen, proje alanı; evler, fabrikalar, otoyollar ve yol kenarındaki dükkanların bir karışımıyla çevrili. Son yıllarda, şehir merkezine yakın olan Odawara balıkçı limanını çok sayıda turist ziyaret ediyor ve burası insanlarla dolup taşıyor. Müşterinin talebi “balıkçı limanından gelen insan akışını çekebilecek sembolik bir ticari tesis” şeklindeymiş. Bu nedenle, pazar atmosferinde, hem toplum için çekim gücüne hem de hoşgörüye sahip bir ticari bina planlanmış.

Sitenin üç taraftan bağlantılı olduğunu göz önünde bulundurularak, insanların her yönden kolayca yaklaşabilmeleri için tüm site bir pazar alanı gibi geniş bir çatıyla kaplanmış. Dış çevre bir saçak plaza olarak kullanılabiliyor ve ikinci kattaki yemek odasına çıkan merdivenler, plazayı üç boyutlu ve samimi bir alan haline getirecek bir şekilde yerleştiriliyor. Büyük çatıyı destekleyen devasa ahşap sütunlar ise motif olarak dağ silsilesi benzeri bir sahneyi yansıtıyor. Bu karakteristik sütunların birden fazla boyutta kullanılmasıyla, balıkların hareketinin ritmine referans veriliyor ve “Yamayasu” marka kimliği oluşturuluyor. Sütunun ana şaftından geçen çelik bir çekirdek çubuğu bulunuyor ve bu çubuğun etrafına ahşap bir çerçeve yerleştirilerek sütun oluşturuluyor. Sütun açıklığının büyük olduğu yerlerde, çapı da taşıyıcılığı artırmak için büyüyor. Sütunların yerleşimi, yol kenarındaki manzarayı ve mağaza olarak kullanılabilirliğini engellemeyecek şekilde optimize edilmiş. Mağazaya girildiğinde, arkadaki dağlar ve mandalina bahçeleriyle çevredeki güzel manzaraya bakarken sivri uçlu büyük sütunlarla  yaratılmış etkiyle birlikte, buradaki mimari karakter ve tasarımcının amacı hissedilebiliyor.