Müze Gazhane İklim Müzesi

Mimari Tasarım ve Restorasyon
İTÜ Mimarlık Fakültesi, DS Mimarlık

İç Mimari ve Sergi Tasarımı
do[x]architecture

Proje Yeri
İstanbul, Türkiye

Tamamlanma Tarihi
2023

Toplam İnşaat Alanı
1030

Fotoğraflar
Alp Eren, Altkat Architectural Photography

Restorasyon ve mimari projeleri İTÜ Mimarlık Fakültesi ve DS Mimarlık, iç mimarlık ve sergi projeleri do[x] architecture tarafından üstlenilen Müze Gazhane İklim Müzesi, ziyaretçilerinin etkileşimli sergiler aracılığıyla iklim krizinin yıkıcı sonuçları ile yüzleşmesini sağlayarak toplum katılımı ve iş birliğinin önemini vurgularken iklim değişikliği ile ilgili dönüştürücü bir deneyim sunuyor.

1892 yılında Anadolu Yakası’nın enerji ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Hasanpaşa Gazhanesi, 1993 yılında mevcut ihtiyacı karşılayamaması ve doğalgaz kullanımının yaygınlaşması sebepleriyle fabrika görevini tamamlayarak kapatılmış ve tasfiye edilmiş. Geçirdiği dönüşümle 130 yıl sonra, Temmuz 2021’de Müze Gazhane adıyla kamusal bir alan olarak kent hayatına katıldı. Müze Gazhane’nin iki binasında yer alan İklim Müzesi ise ikinci binanın da tamamlanmasıyla Mayıs 2023’te ziyarete açıldı. Gazhane’nin gaz temizleme tesisi olarak kullanılan iki binası bu proje kapsamında kalıcı sergi/müze yapıları olarak yeniden işlevlendirimişi ve müze teması ‘İklim Krizi’ olarak belirlenmiş. Son yıllarda etkilerinin hızla hissedildiği iklim krizi konusunu merkezine alan İklim Müzesi’nin sergileme senaryosu ve müze/sergi tasarımı projelendirilerek hayata geçirilmiş.
Dönemin fosil yakıttan (kömürden) enerji üreten hava gazı fabrikası Hasanpaşa Gazhanesi’nin müze binalarında, iklim krizine, krizin doğal ve insan kaynaklı sebeplerine ve yıkıcı sonuçlarına yer veren İklim Müzesi yer alıyor. Toplamda iki binaya yayılan sergi, endüstri devrimi ile hızla artan fosil yakıt (kömür, petrol, doğalgaz) kullanımına ve bir fabrika yapısı olan Gazhane’nin bu süreçteki yerine odaklanıyor ve mekanın kendi eleştirisi için bir zemin yaratıyor. İklim farkındalığı ve savunuculuğu için dönüştürücü potansiyele sahip Müze, ziyaretçileri iklim gerçeklerini keşfetmeye davet ediyor ve iklim krizinin yıkıcı sonuçları ile yüzleşmelerini sağlıyor. Sergide, müze deneyimini daha erişilebilir ve kapsayıcı hale getirmek için bilgi verici görseller ve etkileşimli alanlar yer alıyor. Ziyaretçiler, yükselen deniz seviyeleri, aşırı hava olayları, eriyen buzullar ve yangınlar gibi iklim krizi etkilerini simüle eden etkileşimli sergiler aracılığı ile iklim krizini deneyimleyebilir ve gerçek zamanlı verilere/bilgilere ulaşabiliyor. İklim değişikliğinin etkilerini yansıtan fotoğraflar, video projeksiyonlar, belgeseller ve iklim bilimciler ile yapılan röportajlar ise ziyaretçilere iklim değişikliği ile ilgili güçlü bir deneyim sunuyor.
Müze Gazhane’nin yeni işlev şemasında atölye ve etkinlik alanları ile entegre çalışabilecek şekilde konumlandırılan İklim Müzesi, bu mekanlar aracılığı ile ziyaretçilerin araştırmacılar ve aktivistler ile bir araya gelmesini sağlıyor, iklim kriziyle mücadelede toplum katılımı ve iş birliğinin önemine vurgu yaparak eyleme geçilebilecek stratejilerin geliştirilmesine olanak tanıyor ve diyaloğu teşvik ediyor.
Gazhane’nin düşey fırın binalarına ek olarak ve aynı dönemde inşa edilmiş olan gaz temizleme binaları içerisinde kömürden üretilen gazın kimyasallardan ve partiküllerden arındığı büyük makineler, borular ve süzgeçlerin yer alıyor. Her iki binada da günümüze ulaşan makineler ve beton makine kaideleri bulunuyor. Sergi tasarım yaklaşımını ise mevcut yapılara, yapıların içerisindeki makinelere ve kaidelere minimum noktada temas kaygısı oluşturuyor. Bu yaklaşım ile kendi taşıyıcı sistemini oluşturarak tüm yapıyı dolaşan, içerik ve senaryonun gerektirdiği bilgi alanlarına ve etkileşimli sergilere olanak tanıyan, hızlıca üretilip montajı yapılabilen esnek bir sergi tasarımı geliştiriyor. İklim krizi konusunda değişen ve güncellenen verilere adaptasyonu sağlamak üzere tasarımda yer alan bilgi panolarının strüktüre asılması ve strüktürden kolayca ayrılmasını sağlayan bir sistem geliştirmiş. Bu şekilde verilerin her yıl güncellenmesi gerekse bile atık malzeme oluşumu ortadan kaldırılmış. Doğal ışık kontrolünün zor olduğu endüstriyel yapılarda her bir sergi bölümü kendi aydınlatma çözümü ile ele alınmış. Sergi strüktürü için sürekliliği sağlayan metal boru profil, bilgi panoları için mdf paneller kullanılmış. Mekanın zemin ve duvar malzemeleri/renkleri endüstriyel karakteri devam ettirecek nitelikte tercih edilerek serginin mekandan ayrışması ve sürekliliğinin algılanabilir olması sağlanmış.