Ahşap Destekli Anadolu Camileri UNESCO Dünya Kültür Varlıkları Listesinde
13. ve 14. yüzyıllar arasında Anadolu‘da inşa edilmiş beş ahşap destekli camii, Türkiye’den eklenen ilk varlıklar serisi olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini aldı.
UNESCO Dünya Mirasları Komitesi’nin 45. toplantısı 10-25 Eylül tarihleri arasında Riyad, Suudi Arabistan’da gerçekleşiyor. Geçtiğimiz günlerde Gordion Antik Kenti’nin listeye alınmasını kararlaştıran komite ahşap destekli Anadolu camilerini de Dünya Kültür Varlıkları listesine ekledi, Türkiye’den listeye ilk kez varlıklar serisi halinde kültürel miraslar eklendi.
Komitenin camiler hakkında yaptığı açıklamada, yapının yığma olarak inşa edilmiş dış kabuğuyla ahşap döşemelerini taşıyan çoklu sıra ahşap kolonlarını (hipostil) birleştiren sıradışı taşıyıcı sisteminden ve ustalıkla tasarlanmış ahşap oymalarından, dekoratif elemanlarından söz ediliyor.
Listeye eklenen, Beyşehir Eşrefoğlu Camii (Konya), Sivrihisar Ulu Camii (Eskişehir), Mahmut Bey Camii (Kastamonu), Ahi Şerefeddin Camii (Ankara) ve Afyonkarahisar Ulu Camii, 13. yüzıl ve 14. yüzyıl arasında inşa edilmiş olup Erken Dönem Osmanlı Mimarisi’nin en başarılı örnekleri arasında yer alıyor. Orta Çağ Anadolu Mimarisi’nin yapısal ve estetik anlayışını günümüze taşıyan camiler zanaat bilgisi açısından da oldukça değerli.