Kocaeli Yürüyüş Yolu Kentsel Tasarım Projesi

Mimari Tasarım
Özer\Ürger Mimarlık

Tasarım Ekibi
Ahmet Mucip Ürger, Ali Özer 

Proje Yeri
Kocaeli

Tamamlanma Tarihi
2022

Proje Alanı
45000 m²

Fotoğraflar
Egemen Karakaya

Özer\Ürger Mimarlık tasarımı Kocaeli Yürüyüş Yolu Kentsel Tasarım Projesi, Hürriyet Caddesini yayalaştırarak ve Cumhuriyet Caddesinin trafiğini yavaşlatarak geniş bir kamusal alan elde etmeyi hedeflerken yeni kamusal alanın daha konforlu, daha yeşil ve daha eğlenceli olmasına önem verilmiş.

Özer\Ürger Mimarlık tarafından tasarlanan “Kocaeli Yürüyüş Yolu”, 1870’de Haydarpaşa-İzmit Demiryolu’nun yapımından bu yana şehrin en önemli kamusal alanlarından biri olmuş. 2000 yılında, iki tarafı doğu çınarlarıyla çevrili demiryolunun kaldırılması ve alanın yaya yolu olarak düzenlenmesinden sonra cadde, kentin en gözde yürüyüş yolu haline gelerek popüler mağazalara ev sahipliği yapmaya başlamış.  Böylelikle alan, kent belleğinin önemli bir parçası haline gelmiş. Ancak Hürriyet Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi’ndeki trafik,  altyapı inşaatları sonucunda tahrip olan cadde tesviyesi nedenleriyle alanın kamusal alan potansiyeli yeterince kullanılamamış. Yeni yürüyüş yolu projesi, Hürriyet Caddesini yayalaştırarak ve Cumhuriyet Caddesinin trafiğini yavaşlatarak geniş bir kamusal alan elde etmeyi hedeflerken bu yeni kamusal alan daha konforlu, daha yeşil ve daha eğlenceli olarak tasarlanmış.

Öncelikle iki eski araç yolu arasında kalan ve karşıdan karşıya geçişlerde bir engel oluşturan yüksek yürüyüş yolu, alanın yeniden tesviye edilmesi ile mevcuttaki kaldırımlarla bütünleştirilmiş. Koruma altındaki çınarların etrafını çevreleyen imalaralar, geçirimli betonla değiştirilip ağaç köklerinin su alması sağlanmış. Ayrıca yeni tasarlanan oturma bankları bu ağaçları çevreleyip onları koruyacak şekilde tasarlanmış. Bu oturmalar ziyaretçilerin cadde boyunca kamusal alanın merkezinde, çınarların gölgesinde, cadde seslerini dinleyerek vakit geçirmelerine olanak tanıyor.

1400 metrelik yürüyüş yolu boyunca, ziyaretçilerin sürekli yeni deneyimler ve yeni perspektiflerle karşılaşmasını hedefleyen Yürüyüş Yolu Projesi, cadde boyunca yer alan ve kentin hafızasında yer etmiş Fevziye Camii, Yeni Cuma Camii, Ulu Gazi İlkokulu, İzmit Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi ve Sabri Yalım Parkı gibi, önemli yapıların kesişimlerinde yeni odaklar oluşturmuş. Bu odaklar dinlenme, yeme içme, oyun, çalışma ve eğlence işlevleriyle zenginleştirilmiş. Alan boyunca odaklar arası geçişlere yerleştirilen farklı işlevlerle canlı bir kamusal hayat kurgulanmış.