Cortez Denizi Araştırma Merkezi
Künye
Mimari Tasarım
Tatiana Bilbao
Proje Yeri
Mazatlán, Meksika
Tamamlanma Tarihi
2020
Toplam İnşaat Alanı
13000 m²
Fotoğraflar
Iwan Baan, Tatiana Bilbao Estudio by Tonatiuh Armenta, Christian Belmont
Tatiana Bilbao’nun tasarladığı Cortez Denizi Araştırma Merkezi ziyaretçilerini kamusal alanın oluşturduğu yol aracılığıyla doğal dünyanın içine çekiyor ve gizli bir dünyaya açılan bir pencere görevi görerek ekosistemleri keşfedebilecekleri eşsiz bir sergi sunuyor.
Cortez Denizi Araştırma Merkezi, insanların doğayı kontrol etmediği, onun bir parçası olduğu ve bu nedenle çevreyle simbiyotik olarak ilişki kurmanın bir yolunu bulmanın gerekli olduğu anlayışından doğmuş. Doğanın istilasına uğramış ve arkasında gizli bir dünyaya açılan bir pencere bırakmış bir harabe (geçmiş ya da gelecek) olarak tasarlanan proje, dünyanın en zengin ve en çeşitli ekosistemlerinden biri olan Cortez Denizi için eğitim ve araştırma merkezi işlevi görüyor.
Merkez, Mazatlan’ın Central Park kompleksi için yenileme programının bir parçası. Amacı, büyük sosyal ilgiye sahip bu bölgenin kamusal, doğal ve kültürel programını tamamlamak. Yapı, didaktik programlara ayrılmış alanlar, kalıcı ve geçici sergiler, laboratuvarlar, oditoryumlar, halka açık avlular, idari alanlar ve endemik türler için koruma alanları aracılığıyla Cortez Denizi’nin deniz ve kıyı ekosistemleri hakkında bir eğitim deneyimi sunuyor.
Cortez Denizi Araştırma Merkezi, hem deniz hem de karanın mimari ve insan dünyasıyla buluştuğu yer. Doğa, binanın çevresinde ve içinde yaşıyor ve büyüyor, bu sayede projeye kimlik, mekana ait olma hissi verirken deneyimi benzersiz ve eksiksiz kılıyor. Mekanda tetikleyici olarak, bulunduğu yere kimlik ve aidiyet kazandıran, ortogonal, rasyonel, işlevsel ve esnek bir yapı tasarlanmış. Mekanları, strüktürleri, kabukları, enstelasyonları ve çevre ile bütünleşmeyi aynı anda çözüyor. Programatik, fonksiyonel ve servis duvarları ve kurulumları çevreye düzensiz bir şekilde uzanarak çevredeki peyzajla bütünleşiyor ve bu şekilde binaya yapısal stabilite sağlıyor. Proje, iç ve dış arasındaki temas yüzey alanını artırmayı, aralarındaki sınırları bulanıklaştırmayı ve daha fazla etkileşime izin vermeyi amaçlıyor.
Projenin amacı, ziyaretçileri çevreden binanın tepesine kadar uzanan kamusal alanın oluşturduğu yol aracılığıyla doğal dünyanın içine çekmek ve ardından sergi yolculuğuna başlayacakları merkezi avluya inmelerini sağlamak. Ziyaretçiler bu avludan sergi ekosistemlerinin: açık deniz, kıyı, kara ve orman, yanı sıra oditoryum ve laboratuvar gibi eğitim programlarının her birine erişebiliyor. Sergi deneyimi, ekosistemlerin herhangi biri ile başlayabiliyor.
Ziyaretçiler mekanların dizilişi, programları sürekli ve aynı zamanda dış doğal çevre ile düzenli temas halinde ilettiği için sergiyi kesintisiz ve esnek bir şekilde takip edebiliyor.
Proje üç düzeyde geliştirilmiş. Birincisi, idari ve personel alanlarının, okul gruplarının karşılanmasının, kamu hizmetlerinin bir kısmının ve deniz yaşamını koruma ve destek tesislerinin büyük bir bölümünün yanı sıra merkezi genel tesislerin bulunduğu zemin kat seviyesi. Bir sonraki seviyede yani birinci katta, genel erişim avlusu, sergi ve kamu hizmetleri yer alıyor.
Bu seviyenin üzerinde, zeminin sadece bir bölümünde, serginin büyük tanklarına yönelik destek alanı, tankların bakım personeli ve okyanus tankına dalış yapmak isteyen ziyaretçiler için soyunma odaları, tuvaletler ve ekipmanlar bulunuyor. Bu katta aynı zamanda deniz yaşamı desteği için tesisler ve ekipmanlar bulunuyor.