Karen Blixens Plads Kent Meydanı

Mimari Tasarım
Cobe

Proje Yeri
Kopenhag, Danimarka

Tamamlanma Tarihi
2019

Toplam İnşaat Alanı
21 415 m²

Fotoğraflar
Rasmus Hjortshøj

Kullanıcılara bir açık hava oditoryumu sunan Cobe tasarımı Karen Blixens Plads Kent Meydanı, iklim değişikliğine uyumlu, biyolojik çeşitlilik barındıran yenilikçi ve çok işlevli bir yapıya sahip. 

Karen Blixens Plads, 20.000 m²’den fazla alanıyla Kopenhag Üniversitesi ile Danimarka Kraliyet Kütüphanesi’nin  binaları arasında yer alıyor. Meydan, davetkar bir kentsel alan, yeşil ulaşım, iklim değişikliğine uyum ve biyolojik çeşitliliği barındıran yenilikçi ve çok işlevli bir tasarıma sahip.

Birleştirilmiş kamusal meydan ve üniversite plazası, küçük tepelerden oluşan dalgalı bir araziyi kaplayan ve geniş alanı hem tepelerin (kubbelerin) üzerinde hem de içinde faaliyetler için yer olan daha küçük bölgelere ayıran bir halı olarak tasarlanıyor. Üç bisiklet tepesi, çevredeki üniversite binalarının dış cephelerini yansıtan renklerde elle döşenmiş karolarla kaplanmış dökme beton kabuklar olarak oluşturuluyor. Öğrenciler, çalışanlar ve yerel halk için aktif bir buluşma yeri olarak hizmet vermenin yanı sıra meydan, üniversitenin birçok kullanıcısı için 2000 kapasiteli bir bisiklet park alanı da içeriyor.

CN3 ile işbirliği içinde, Cobe ve EKJ’nin inşaat mühendisleri tarafından ikonik beton kubbe yapılarının üç boyutlu tasarımlarını gerçekleştiriyor. Çözüm, taşıyıcı yapı olarak bir kabuk konstrüksiyona dayanıyor. Estetik açıdan bu tasarım, kubbelerin altında geniş ve havadar bir alan sağlıyor. Bununla birlikte, bir kabuk yapısında normalde delikler bulunmazken, bu kubbelerde önemli bir zorluk teşkil eden ve ek istatistiksel analizler gerektiren büyük açıklıklar bulunuyor.

Karen Blixens Plads, yumuşak bir geçişle üniversitenin kentsel alan ihtiyacını komşu Amager Fælled’in açık peyzajıyla bir araya getiriyor. Peyzaj, doğayı kampüse taşımanın yanı sıra iklim değişikliğine uyum sağlamaya da katkıda bulunuyor. Yağmur suyunun peyzajdaki çöküntülerde bekletilmesi, suyun rekreasyonel değerlerini kullanmakta ve biyolojik çeşitliliği destekleyen, yağmur suyunun buharlaşmasını sağlayan ve aşırı yağış durumunda kanalı tamamlayan küçük ıslak biyotoplar oluşturuyor. Tasarımda basit, sağlam ve dayanıklı malzemeler kullanılıyor, öte yandan sürdürülebilir bir kentsel alan sağlamak için aydınlatma ve mobilyaların birkaç basit unsurla sınırlı tutuluyor. Seçilen tüm unsurlar az bakım gerektirirken meydanın yeşil profiline katkı sağlıyor.