Milliyet Mimarlık’ın 29. Sayısı Bu Pazar Bayilerde

YAPI Dergisi’nin içerik yönetimiyle yayınlanan Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 29. sayısı 25 Haziran Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte bayilerde!

Binaların, yaşam alanlarının, şehirlerin sağlığımızı ve yaşama şeklimizi etkilediği bin yıllardır bilinen bir gerçek. Salgın hastalıklar her ön plana çıktığında yapılı çevrenin insan sağlığı üzerindeki etkileri dünya mimarlık ortamında pek çok kez tartışıldı. Büyük şehirler başta olmak üzere gerek kentlerin gerekse binaların şekillenmesinde ilk çağlardan bu yana salgın hastalıklar hep etkili oldu. Veremle hayatımıza giren sanatoryumlar bu yaklaşımın hala günümüzde etkisini sürdüren örneklerinden biriydi. Veremle mücadele için yüksek tavanlı, bol güneşli, her odasında geniş balkonu ile güneşlenmenin mümkün olduğu pürüzsüz beyaz mekanlar inşa edildi ve bu sağlık arayışı modern mimarinin başlangıcı oldu.

Çağdaş insanın karmaşık metropollerin yarattığı stresle mücadele etmek zorunda kaldığı ve mekanda esenlik ve sağlığın hiç olmadığı kadar önem kazandığı günümüz dünyasında ise yapıların insan fizyolojisine ve psikolojisine uygun olarak ele alınmaları gerekiyor.

Tam da bu nedenle bu ayki Dosya sayfalarımızı mimarinin iyileştirici gücünü kullanan, kullanıcılarına fiziksel ve ruhsal esenlik veren, bulunduğu çevreyle uyumlu, insan sağlığını iyileştirmek için sürdürülebilirliği ve doğal malzeme kullanımını ön plana çıkaran nitelikli projelere ayırdık.

Söyleşi sayfalarımızda, Avcı Architects kurucusu Mimar Selçuk Avcı ile ulusal ve uluslararası ölçekte yürüttüğü güncel mimari ve kentsel tasarım projelerinin yanı sıra stüdyonun yeni ortaklık yapısını, açık çağrısı 9 Temmuz’a kadar devam eden GEMSS’23’ü, The Circle’daki yenilikleri, aynı çatı altında bir kuluçka merkezini de kapsayacak olan yeni bir mimarlık hub’ı oluşturma hedeflerini konuştuk.

Mimari sayfalarımızda NSMH’nin geleneğe tutunarak “yeni bir şey” üretme hedefiyle ele aldığı Balçova Cemevi yapısına; İç Mimari bölümümüzde Ara Güler Müzesi, Monochrome ve Leica markalarının ortak mekanı olarak kullanılmak üzere, deneyim ve iç mimari tasarımı Wangan tarafından gerçekleştirilen Galataport AGLM projesine; Dünyadan sayfalarımızda ise Yazgan Tasarım Mimarlık tarafından Romanya’nın Yaş kentinde tasarlanan Palas Kampüs yapısı ile Mimar Lina Ghotmeh’in tasarladığı 22. Serpentine Pavilyonu’na yer veriyoruz.

Gündem sayfalarımızda mimarlık ortamındaki yarışmalar, etkinlikler ve önemli gelişmelerin yanı sıra Suha Özkan’ın “İstanbul Modern: Türkiye’ye Armağan Bir Başyapıt” başlıklı yazısını bulabilirsiniz.

Milliyet Mimarlık dergisinin dolu dolu içeriğini ay boyunca Turkcell Dergilik’te Milliyet ile birlikte okuyabilir, www.milliyet.com.tr ve www.yapidergisi.com web siteleri üzerinden e-dergi olarak indirebilirsiniz. Ayrıca Milliyet Mimarlık’a artık Getir, Trendyol ve Shopier uygulamaları aracılılığıyla 81 ilde ulaşabilmeniz mümkün.