GRiD
Künye
Mimari Tasarım
SPARK
Proje Yeri
Singapur
Tamamlanma Tarihi
2022
Toplam İnşaat Alanı
21 800 m²
Fotoğraflar
Fabian Ong, Studio Zeros
SPARK’ın kamusal bir mekanı yeniden işlevlendirdiği GRiD, pop-up mağazalar, uzaktan çalışma mekanları sosyal ortak alanlarıyla sosyal etkileşimi teşvik eden dijital nesil dostu bir tuval.
Binaların yenilikçi dönüşümü konusunda üne sahip olan SPARK, gençlere yönelik bir alışveriş merkezi ve eğitim merkezi olan GRiD’i tasarladı. Bitişiğindeki Sanat Okulu (SOTA) ile birkaç eskimiş alışveriş merkezi arasında sıkışmış yapının toptan yıkım ve yeniden inşa yerine pozitif yeniden kullanım yoluyla toplumla ilişkisini genişleten yapı, mevcut bir binanın canlı bir şekilde yenilenmesinin bir örneği. GRiD’in sokağa dönük köşesinin bir işaret tabelasına dönüşmesiyle “sosyal merdiven” olarak adlandırılan alan, SOTA’nın bodrum katındaki “gıda bağlantı noktalarına” giden yaya akışının karşısında yer alıyor. Merdiven, arkadaşlarla rahatlamak, ekran gösterilerini izlemek veya GRiD’in sanat odaklı kiracılarının canlı performanslarının keyfini çıkarmak için bir yer. Köşedeki dükkanlar, içerik üreticiler ve deneyim arayanlar için canlı, dijital nesil dostu bir “Instagrammer” tuvali haline gelmiş. Dış cephenin enerjisi, neon ışıklar ve büyük boy grafiklerle post-endüstriyel estetiği hatırlatacak biçimde iç mekanlara taşınmış.
GRiD, Singapur’un Sanat Bölgesi’nin kalbinde yer alıyor. Dönüştürülen köşede, verimsiz 4 katlı bir boşluğun yerini alan gençlik odaklı “yemek mekanları” bulunuyor. Yeni köşe, binaya ve görünürlüğü artıran ve önemli ölçüde kentsel etkileşim kavramını destekleyen teraslarla yemek alanlarına erişimi kolaylaştırıyor. Merdiven hacmi, restoranlar için daha fazla cephe sağlayarak sanat bölgesi kentsel dokusuna sosyal odaklı bir katkı sunuyor.
Grunge ruhunu, serbest stil ifadesini ve arcade neon ruhunu somutlaştıran post-endüstriyel malzeme paleti, renkli karakterini caddenin karşısındaki canlı bir şekilde aydınlatılmış dükkanlardan alırken GRiD’i nesiller boyunca nötr komşularından farklı kılıyor. Kentsel grafik teması, kullanıcıları bina çevresinde sokaktan bodruma ve yürüyen merdiven boşluklarından ve asansör lobilerinden binanın üst katlarında bulunan restoranlara, mağazalara ve eğitim kampüsüne yönlendirir. Pop-up mağazalar, uzaktan çalışma bölgeleri ve sosyal ortak alanlar, ortak etkinlikleri, kamusal etkileşimi ve alan paylaşımını teşvik ediyor. Bir öğrenme kampüsü, iş yeri, sosyalleşmek, alışveriş yapmak, yemek yemek ve yerel sanat topluluğuyla bağlantı kurmak için bir yer olan GRİD sıra dışı bir konumda sosyal, deneyimsel ve otantik aynı zamanda dışa dönük bir destinasyon.