Casa Nueva Esperanza Topluluk Merkezi

Mimari Tasarım
Proyecto Reacciona

Proje Yeri
Monterrey, Meksika

Tamamlanma Tarihi
2022

Toplam İnşaat Alanı
840 m²

Fotoğraflar
Paco Alvarez

Proyecto Reacciona’nın eski bir okul binasını yenilediği Casa Nueva Esperanza Topluluk Merkezi, anın ihtiyacına göre farklı aktivitelerin gelişimini teşvik eden dinamik, çok yönlü mekanlarıyla ve delikli beton bloklardan oluşan ikinci cephesiyle toplum için bir buluşma noktası.

Colonia Pueblo Nuevo’daki terk edilmiş okul binasının rehabilitasyonu, Asociación Civil Proyecto Reacciona’nın Crear Comunidad programı kapsamındaki beşinci müdahalesi. Şimdilerde belediye tarafından idaresi sürdürülmekte olan bu eski okul, Apodaca, Nuevo León Belediyesi’nin Suçla Mücadele Bölümü’nün de yeni evi olacak. Eski kampüs, merkezde avlu ile bölünmüş beş kapalı alan ve yan tarafındaki çok amaçlı bir bahçeden oluşuyor. Okul, toplum için bir buluşma noktası olarak hizmet edecek kaliteli bir kamusal mekan haline getirilip aynı zamanda Suçla Mücadele Bölümü’nün günlük faaliyetlerini yürütmesine izin verecek şekilde yeniden düzenlenmiş.

Proje üzerinde çalışılırken üç ana sorun tespit edilmiş: 1) Alanın, düzenli bir cepheden ve mekanlar arası birlikten yoksun oluşu 2) Eskimiş iç mekanların yenilenmeye ihtiyaç duyması 3) Toplumun aidiyet duygusunun proje alanı ile güçlendirilmesi gerekliliği.

İlk sorunu çözmek için, beş çalışma alanını birleştirecek, delikli beton bloklardan yapılmış, ikinci bir cephe önerilmiş. Bu ikinci cephenin bağlamdan farklı yükseklik ve şekliyle öne çıkması istenmiş. Eski okul binası ise, beton bloklardaki deliklerden görülebilecek şekilde tamamen sarıya boyanarak eski ve yeni unsurlar birleştirilmek istenmiş.

Duvarın genişliği, çoğu köşede, dış ve iç mekan arasındaki bağlantıyı güçlendiren çıkıntılarla kesintiye uğratılmış. Yapının etrafına, dinlenip rahatlama alanları oluşturmak amacıyla silindir banklar yerleştirilmiş. 

Suçla Mücadele Bölümü’nün, idari alanlar, psikolojik danışma alanları ve büyük gruplara konuşmaların verilebileceği alanlara duyduğu ihtiyaç ve bunların yanı sıra, topluluğun ders saatleri dışında gidip çalışabilecekleri bir alan ve film/belgesel izleyebilecekleri bir yer talebi, farklı şekil ve renklerin kullanımıyla, anın ihtiyacına göre farklı aktivitelerin gelişimini teşvik eden dinamik, çok yönlü mekanlar ile karşılanmaya çalışılmış.