5. Uluslararası Sanat ve Tasarım Eğitim Sempozyumu

Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi yaşayan, üreten bir sanat ve tasarım eğitimi ortamı yaratmak misyonuyla etkinliklerine 2023 yılında besincisini ekliyor. Sanat ve Tasarımda Sürdürülebilirlik temasıyla hem online hem de yüz yüze oturumlar ile hibrit olarak düzenlenecek Uluslararası Sanat ve Tasarım Egitimi Sempozyumu 27-28 Nisan tarihlerinde yapılacak.

Sempozyumun amacı; kültür endüstrileri olarak adlandırılan sanat ve tasarım eserlerinin özgün değer ve niteliklerini muhafaza ederek üretilebilir, çeşitlilik ile ekolojik uyum açısından sürdürülebilir ve kültür mirası açısından korunup gelecek kuşaklara aktarılabilir olması için önem teşkil eden “sürdürülebilirlik” temasını ele almaktır.

Sanat ve tasarım ürünlerinde sürdürülebilirlik, eser ve/veya tasarım sahibini ilgilendiren bireysel bir konu olmanın çok ötesinde; toplumu ve daha geniş bağlamda tüm insanlığı etkileyen önemli bir konudur. Zira kentsel tasarım, mimari tasarım, iletişim tasarımı, reklamcılık, sinema, televizyon, animasyon, görsel sanatlar, tekstil ve moda tasarımı, gastronomi ve mutfak sanatları, endüstriyel tasarım gibi kültür endüstrisi olarak bugünün tüm sanat ve tasarım disiplinlerinde; katma değeri yüksek nitelikli ürün beklentisi, sürdürülebilirlik bilinci olmadan ortaya konulabilecek bir çıktı sayılmamaktadır. Diğer taraftan sürdürülebilirlik için üretim ortamı ve kaynağı olan dünyamızı korumak da gelinen noktada tercihlere bırakılamayacak kadar önemlidir.

Günümüzde, çevre kirliliği ve bozulan dogal dengeler tüm dünya ekosistemini tehdit etmektedir. Su anda sahip olunan pek çok kaynağın gelecekte var olup olamayacağı farklı bakış açılarıyla ele alınmakta ve tartışma konusu olmaktadır. Bu kapsamda “sürdürülebilirlik” kavramı gündeme gelmektedir. Sürdürülebilirlik, insan ihtiyaçlarına sağlık ve doğal sistemlerin üretkenliğini azaltmadan uyum sağlayan bir dengeyi ifade etmekte olup sosyoekonomik, kültürel ve çevresel bağlamlarda uyarlanmış tüm yasam alanlarını kapsamaktadır. Dolayısıyla bu süreci gelecek nesillere ulaştırabilecek sonuçları düşünen tasarımların nasıl üretileceğini tartışmak sempozyumun hedefidir.

27-28 Nisan 2023 tarihlerinde düzenlenecek olan 5. Uluslararası Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu, Sürdürülebilir Tasarım (Sustainable Design) baslığı altında Sürdürülebilirliğin temel özellikleri olan; Çesitlilik (Diversity), Modülerlik (Modularity) , Açıklık (Opennes) ve Eslestirme Döngüleri (Matching Cycles) kapsamında; Azalt (Reduce) , Yeniden Kullan (Reuse) ve Geri Kazandır (Recycle) olmak üzere sürdürülebilirliğin 3R kuralı çerçevesinde yapılmış araştırma, proje ve uygulamalarla ilgili bildiri sunumlarına  30 Ocak 2023 tarihine kadar açıktır.