West Sea Sanat Merkezi

Mimari Tasarım
 PLAT ASIA

Proje Yeri
Jiujiang, Çin 

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
600 m²

Fotoğraflar
Arch-Exist Photography, ONE THOUSAND DEGREES IMAGE

PLAT ASIA tasarımı Lushan West Sea Sanat Merkezi, kıvrımlarıyla göl manzarasını ve bulunduğu arsanın topoğrafik özelliklerini bir araya getirirken doğa arasında bağlantı kuran bir mekan kurgusuna sahip. 

Lushan West Sea Sanat Merkezi, Batı Denizi’nin kenarında, Çin’de bir göl kenarında sanat merkezi ve çok işlevli bir kültür kompleksi olarak tasarlanmış. Arsa koşullarına yönelik kararlar alan mimarlar, sadece işleve değil yapının arsa içerisinde kendine has bir duruş kazanmasına özen göstermişler. 

Doğal çevrenin insanla etkileşiminden ilham alan tasarım, ziyaretçilerle iletişim kurabilmeye odaklanıyor. Geleneksel bir Çin resim sanatı olan Shanshui resimlerinin bir prototipi olmayı amaçlayan yapı, kıvrımlarıyla göl manzarasını ve bulunduğu arsanın topoğrafik özelliklerini bir araya getiriyor. Kıvrımlı yapılarla arsanın ana hatları çizilirken geometrik ilkeler oluklu beton dokuyla birleştirilmiş. Eskiden mevcut olan yapının batı kısmı yıkılarak yapı, doğu ve batıya doğru genişletilmiş, bu sayede iç mekan ve peyzaj arasında güçlü bir bağlantı kugulanmış. Üretilen yeni cephelerde manzaraların yapı içerisine nufüz etmesi amaçlanmış. Batı Denizi ve yapı arasında kurulan bu görsel bağlantı aynı zamanda gölle olan ilişkiyi de güçlendirmiş. Ypıya yapılan tüm dokunuşlar mekann duygusunu yeniden inşa etmeye ve nihayetinde insanın kendisini doğanın bir parçası olarak görmesine ikna etmek için yapılmış. Bağlama saygı duyan ve insanla doğa arasında bağlantı kuran bir mekan kurgusu sağlanmış.