Dünya Mimarlık Günü Kutlu Olsun!
1985 yılından bu yana her sene Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü, bu yıl 3 Ekim’de “Esenlik İçin Mimarlık” temasıyla kutlanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü sağlık kavramını, “yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik hali ve ulaşılabilir en yüksek sağlık standardına sahip olma durumu” olarak tanımlıyor. 2021 yılında yaşanan sağlık krizleri ve Covid 19 pandemisinin ardından International Union of Architects 2022 yılını “Sağlık için Tasarım Yılı” olarak belirledi. Yapılı çevrenin, insanların sağlığı üzerinde bir etkisi olduğu akılda tutularak, sağlık ve esenliğin, her projede, her uygulamada ve her ölçekte temel bir bileşen olduğunaa hemfikir olan UIA, mimarları ve müşterilerini binalarda ve şehirlerde sağlığı geliştirmek için tasarımlara teşvik ediyor.
Dünyanın dört bir yanından mimarların ve uzmanların yer aldığı “Esenlik için Mimarlık” konulu bir web semineri bugün saat 14:00’da (CET) düzenlenecek. Ruzica Bozovic Stamenovic (Sırbistan) tarafından yönetilen web seminerinde, Dünya Sağlık Örgütü Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Bölümü’nden Thiago Hérick de Sá’nın esenliğin ne olduğunu ve mimarların buradaki rolünü tartıştığı bir sunum yer alacak.
Seminerin içerdiği sunumlar ise şu şekilde:
– “Topluma Hizmet Eden Mimarlık”: Pascale Sablan (ABD), Adjaye Associates mimarı ve Beyond the Built Environment kurucusu
– “Lefkoşa Şehri Master Planı”: Agni Petridou (Kıbrıs) ve Ali Güralp (Kıbrıs)
– “Sağlıklı Binalar”: Jako Nice (Güney Afrika), Studio Konstruk.
– “Dayanıklı Yapılı Çevrede İyileşen Manzara”: Kongjian Yu (Çin), Turenscape’in kurucusu, ekolojik şehirci, şehir plancısı ve peyzaj mimarı.
– “İnsan Merkezli Kentsel Tasarım”: Jan Gehl (Danimarka), Gehl