Xu Wei Sanat Müzesi ve Qingteng Meydanı
Künye
Mimari Tasarım
UAD – ACRC
Tasarım Ekibi
Huifeng Hu, Lanlan Jiang, Chenfan Zhang, Lifan Han, Jinyun Zhu, Pengfei Li
İç Mimari Tasarım
Ran Chu, Wanlin Liu, Junzheng Wang, Wenbin Mei
Proje Yeri
Shaoxing, Çin
İşveren
Shaoxing Cultural Tourism Group
Strüktür Tasarımı
Jie Zhang, Xu Chen, Junfeng Lv, Ziwen Ding, Zeping Shen, Xiaodong Chen
Elektrik Tasarım Ekibi
Wei Zhang, Liang Yu, Zhizhi Du
Peyzaj Tasarımı
Weiling Wu, Jietao Wang, Di Wu, Jing Zhu, Dandan Ao, Ying He, Teng Lin
Sergi Tasarımı
Tongqing Zhao, Shuang Liang, Wei Chen, Shizhen Huang, Xiaotong Sun
Aydınlatma Tasarımı
Xiaodong Wang, Yanqiu Zhao, Dongming Fu, Baile Feng, Xuhui Wu
Tamamlanma Tarihi
2021
Toplam İnşaat Alanı
8504 m²
Fotoğraflar
Lei Tantan, Jia Fang, Jiang Lanlan
UAD – ACRC imzası taşıyan Xu Wei Sanat Müzesi ve Qingteng Meydanı projesinde, çağdaş sanat mekanlarının antik kentin kültürel bağlamına ve kentlinin yaşamına entegrasyonu hedeflenmiş.
Xu Wei Sanat Müzesi ve Qingteng Meydanı, Shaoxing Antik Kenti’ndeki uygulama projesi ve aynı zamanda “Qingteng’i Yeniden Görmek” kentsel dönüşüm planının da önemli bir parçası. Yapı, Xu Wei’nin doğumunun 500. yıldönümü ve memleketinin açılış töreni için ana mekan olarak, Mayıs 2021’de kullanıma açılmış.
Sanat müzesinin kavramsal şeması, Qingteng Kitabevi’nin bina ve peyzajının özünü benimseyen ve antik kentin mevcut yenilenmesinde dönüm noktası niteliğindeki kamusal kültürel binalar hakkında bazı düşünceler ortaya koyan ilk saha araştırmasında şekillenmiş. Tasarımda, yapılı çevredeki küçük ölçekli geleneksel konutlara dayandırılarak mekanları birbirine bağlamaya, çağdaş sanat sergilerinin geniş alan taleplerini karşılamaya ve “tarihsel bağlamda modernite” konusunu tartışmak amacıyla bir tür yeni mekansal organizasyon kurmaya çalışılmış.
Xu Wei Sanat Müzesi, Qingteng Kitabevi’nin kuzeyinde, mevcutta bulunan Shaoxing Takım Tezgahı Fabrikası, Xu Wei’nin eski evi ile Houguan Lane’in ortasında yer alıyor. Tasarımda öncelikle eski Takım Tezgahı Fabrikası’nın geniş alan kombinasyonundan ilham alınmış ve “uzunlamasına beş girişli ve üç katlı yatay, eşit olmayan zikzaklı eğim modellemesi” yapı kurgusu benimsenmiş. Projede doğu ve batı taraflarındaki beş girişli iki kat, ana sergi alanı olarak hizmet veriyor. Orta kat, iki kata yayılarak uzunlamasına beş girişli hacmi oluşturuyor. Zemin katta kuzey ve güney yönünde uzanan bir fuaye, ikinci katta ise ortak salon ve küçük geçici bir amfi yer alıyor. Alt ve üst katlardaki ortak alan aynı zamanda her iki taraftaki sergi salonları arasında bir transfer merkezi görevi görüyor.
Doğu ve batı taraflarındaki katlarda, sergi salonu hacmine makul ölçüde alan tanımlayan ve iç mekan geçirgenliğini artıran bir iç avlu oluşturulmuş. Bu bölümde, yeşilliklerle kaplı kayalar ve şelalelerin yer aldığı bahçe tasarımı da ziyaretçilere sergi deneyiminin yanı sıra daha fazla seyir ve eğlence imkanı sunuyor.
Shaoxing’in geleneksel tarzının modern ifadesi, mekansal organizasyonun yanı sıra malzeme seçimine de yansıtılmış. Siyah metal çerçeve dokusu, eğimli çatı boyunca doğu ve batı taraflarında ikinci katın sonuna kadar devam ettirilmiş. İkinci katta kuzey-güney doğrultusunda beyaz granit masif duvarlar kullanılmış. Dört tarafı içbükey olan birinci kat, eğimli çatı dokusunun bir tekrarı niteliğinde. Yapıda gri granit giydirme cephe, işlev ve birleşik modül için yerel olarak işlenmiş. Shaoxing’in tipik siyah, beyaz ve gri tonlarını sunan üç katlı, zikzaklı eğim konturundaki yapı, bir bütün olarak, kamusal bir alan ve çağdaş bir peyzaj deneyimi sunuyor.
Tasarımda, özellikle Takım Tezgahı Fabrikası’nın doğu ve kuzey uçlarındaki mevcut duvarlar korunarak sanat müzesinin tamamen şeffaf cam duvarı, beyaz taş levhalarla birleştirilerek cephede kontrast yaratılmış.
Mekanın güney tarafında yer alan ve bir ön avlu atmosferi yaratan Qingteng Meydanı, kuzey taraftaki sanat müzesi ile güney taraftaki Qingteng Kitabevi’ni birbirine bağlayarak bu alandaki kalabalık için sirkülasyonu sağlayan bir ziyaretçi merkezi olarak da hizmet veriyor. Meydanda, sanat müzesindeki eğimli yapım tekniği devam ettirilerek sırasıyla doğu ve batı tarafları yukarı kaldırılmış. Ziyaretçi merkezi hacmi, yer altına gömülerek eğimli yamaçların altına ustaca gizlenmiş.
Meydan bir bütün olarak koyu renkli taşlarla döşenirken batı cephesindeki eğim yardımıyla akan bir su manzarası oluşturulmuş. Sanat müzesinin güneybatı tarafında ve yamacın kuzeydoğu tarafında, meydanın görsel odağı olan orijinal bir “Xu Wei Heykeli” yer alıyor. Doğu yamacı başlangıcındaki basamaklar, sirkülasyon ve toplanma için uygun bir alan sağlayan bir oditoryum görevi görüyor.
Sürekli hareket eden ve değişen bakış açıları sunan, mimari ve peyzajın benzersiz bir entegrasyonu olan yapı, kullanıcılara eksiksiz bir izlenim ve birleşik bir mekan deneyimi yaşatıyor.