Mimarlık Serisi 02: Mimarlık Eğitimi ve Pratiğinde Yeni Diyaloglar
İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nün ev sahipliğinde düzenlenen Architectural Episodes Sempozyumlarının 2.’si “Mimarlık Serisi 02: Mimarlık Eğitimi ve Pratiğinde Yeni Diyaloglar” temasıyla 24-25 Mart 2022 tarihlerinde hibrit olarak gerçekleştirilecek.
Mimarlık Serisi 02: Mimarlık Eğitimi ve Pratiğinde Yeni Diyaloglar başlıklı sempozyum, EAAE (European Association for Architectural Education) birliğinin de içinde olduğu çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından destekleniyor. Uluslararası sempozyum, mimarlık eğitimi ve pratiğinde yeni iş birliklerini tanımlayan “Mimarlıkta Diyalog” kavramına odaklanıyor.
Covid-19 pandemisinin yarattığı kırılma noktasının ardından oluşan uzaktan olma durumu, farklı platformlar arasında iş birliklerini gündeme getirdi. Bu durum mimarlık eğitimi ve uygulamalarında yeni yaklaşımları, disiplinler arası aktörler arasındaki farklı diyalogları birbiriyle ilişkilendirirken, yeni kavramları da içeriyor. Mimarlar, mühendisler, psikologlar, eğitimciler, araştırmacılar vb. arasındaki diyaloglar yalnızca eğitim ve profesyonel uygulamalardaki tehdit, fırsat ve sorumlulukların paylaşımını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bütünsel bir tasarım düşüncesinin etkili bağlantılarını da tanımlıyor. Buna bağlı olarak bu sempozyumda; eğitimde yeni yöntemler ve iş birliğini içeren uygulamalar, diyaloğa dayalı tasarım çalışmaları, pandemi sonrası konutta yeni paradigmalar, kentsel çevrede birlikte yaşama pratikleri, afetler üzerine ortak arayışlar, mimarlık ve endüstri arasındaki ortak bağlantılar tartışmaya açılacak konular arasında.
Bu sempozyumda, dünyanın farklı bölgelerindeki mimarlık temel alanı ile ilişkili çeşitli meslek gruplarına ait katılımcıların (mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama, endüstriyel tasarım) ile farklı disiplinlerden temsilcilerin (eğitim, sağlık, psikoloji, hukuk, ekonomi, mühendislik, vb.) deneyimlerini paylaşmaları bekleniyor ve böylece farklı yaklaşımların süreç ve sonuçlarına ilişkin bir karşılaştırma yapılabileceği düşünülüyor.
Ayrıca sonuçları sempozyumda sunulmak ve tartışılmak üzere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümleri öğrencilerinin katılımları ile “Afetler İçinde/Üzerine Muğla Suretleri: Orman Yangınları 2021” (Muğla Transcripts in/on Disasters: Forest Fires 2021) başlıklı çalıştay gerçekleştirilecek.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.