FNN Sürdürülebilirlik Merkezi

Mimari Tasarım
ACARARCH

Tasarım Ekibi
Emre Açar, Yunus A. Özdemir, Çağrı Helvacıoğlu Aydoğu,

İşveren
TEKFEN İnşaat

Ana Yüklenici
YOO Mimarlık

Statik Projesi
İntaç İnşaat Mühendislik

Cephe Statik Projesi
AKM Mühendislik

Cephe Statik Projesi
AKM Mühendislik

Mekanik Projesi
Metasarım Proje Mühendislik

Elektrik Projesi
Zenith Proje Mühendislik

Cephe Danışmanı
FDF Cephe Danışmanlığı

Aydınlatma Tasarımı
Mustafa Akkaya

LEED Danışmanı
Altensis

Tamamlanma Tarihi
2020

Toplam İnşaat Alanı
3.040 m2

Fotoğraflar
İbrahim Özbunar, Egemen Karakaya

ACARARCH, FNN Sürdürülebilirlik Merkezi projesinde, tamamen kendi içine kapalı bir program olan arşivi, dışa dönük bir program olan müzeyi ve yer yer kendi içine kapalı, yer yer açık bir organizma gibi davranan ofis programını tek bir yapı içerisinde bütünleştirmiş.

Tekfen İnşaat 2017 yılında Adana’nın Ceyhan ilçesindeki Güney Anadolu Tamir Atölyesi (GAT) içerisine arşiv, müze (sergi) ve idari ofislerin yer alacağı bina için sınırlı-davetli yarışma düzenlemiş. Şartname programı kapsamında Tekfen İnşaat’ın tüm projelerini barındıracak arşiv bölümü, eski ekipmanlarla birlikte hatıra değeri taşıyan görsel malzemelerin sergileneceği müze ve ilgili bakım birimlerine ait ofislerin bir arada bulunması istenmiş. Yarışma sonucunda seçilip uygulanmaya değer bulunan projenin, uluslararası enerji tasarruflu yeşil bina standartları gözetilerek inşa edilmesi hedeflenmiş. 

GAT içerisinde Tekfen İnşaat’ın en büyük çelik imalat atölyesi de bulunduğu için yapının taşıyıcı sistemini oluşturan çeliğin bir tasarım öğesi olarak öne çıkarılması düşünülmüş, binanın çelik imalatı da tesis içerisinde bulunan çelik atölyesinde üretilmiştir.

Tamamen kendi içine kapalı bir program olan arşivin, dışa dönük bir program olan müzenin ve yer yer kendi içine kapalı, yer yer açık bir organizma gibi davranan ofis programının tek bir yapı içerisinde nasıl bir bütün oluşturacağı konusu tasarımın ana çıkış noktasını oluşturmuş. Arşiv bölümü betonarme bir yapı olarak inşa edilmiş. Ofis alanları ise çelik strüktürünü bina içerisinde tamamen gösterecek şekilde şeffaf cam cephelerle desteklenerek tasarlanmış. Müze ise bu tam kapalı ile tam açık programın ara kesitinde iki farklı programın fuayesi, buluşma noktası olarak ele alınmış. Farklı karakterleriyle birbirinden ayrılan bu programları dışarıdan bir çelik kabuk sararak bir araya getiriyor. Yarı geçirgen ve dinamik çelik kabuk, yapıya yer yer uzaklaşıp yaklaşarak, yer yer de alçalıp yükselerek cephe-kabuk ara kesitinde bahçeler, özel ve sosyal alanlar oluşturuyor. Bu kabuk aynı zamanda yapının doğrudan güneş ışığı almasını engelleyerek iklimlendirme kontrolünü sağlamaya da yardımcı oluyor.

GAT, oldukça işlek bir otoyol olan Adana-Osmaniye otoyolunun hemen kenarında yer alıyor. FNN Sürdürülebilirlik Merkezi ise tesisin hemen girişinde, otoyola komşu. Bir tarafından işlek otoyolla, diğer tarafından bakım tesisinin işlek atölyeleriyle çevrelenen yapının tamamı beyaz bir kabukla, tesis içerisindeki diğer hangar yapıları gibi kendi içine kapalı olarak tasarlanmış ve özellikle otoyoldan geçen araçlara sadece göz kırparak kendi varlığını hissettirip davet edecek kadar ilişki kurması istenmiş.

Ofis bölümünün iç mekanında zengin ve konforlu bir çalışma ortamı yaratabilmek için bina ortasında iç bahçe, bina çeperinde yan bahçe ve birinci katta çatı teras bahçesi tasarlanıp ofislerin yeşil alanlarla ilişkili olması hedeflenmiş. Yan bahçe, ofis cephesiyle kabuk arasında konumlandırılıp doğal havalandırma sağlanmış. Benzer yöntemle iç bahçenin üzeri hava akışına izin verecek şekilde açık bırakılmış, güneş kontrolü de ahşap lamellerle sağlanmış. Her iki bahçeye de havuzlar eklenerek ofis çalışanları için dinlenme ve nefes alma alanları oluşturulmuş. Sergi bölümünün ve konferans salonunun üzerinde bulunan çatı teras bahçesi ise hem üst kattaki ofislerin dinlenme alanı olarak hem de gerektiğinde kutlama ve davetler için çok amaçlı bir açık alan olarak tasarlanmış. Sergi bölümüyle ofis bölümleri birbirine entegre edilmiş; ofislerde ses izolasyonunun gerektiği yüzeylerde kütüphanelere yer verilmiş; geri kalan tüm duvarlarda şeffaflık ön planda tutulmuş. Mekanların birbiri içerisinde akıp gitmesi ve yapı içerisindeki hareketin sürekliliğinin izlenilebilmesi sağlanmış.

FNN Sürdürülebilirlik Merkezi; atık sularının geri dönüştürülmesi, peyzaj kullanımları, endemik bitkileri, cephe gün ışığı değerleri, aydınlatma tasarımı ve fotovoltaik panellerin de desteğiyle binada kullanılan enerjinin %45’ini kendisi üretebiliyor. Bu doğrultuda yapının enerji korunumu ve sürdürülebilirlik değerleri LEED Platinum Sertifikası ile belgelenmiş.