Denizbank Akvaryum
Künye
İçmimari Tasarım: Kontra Mimarlık
İşveren: Denizbank A.Ş.
Yüklenici: Artika
Yapım Yılı: 2020
Proje Yeri: Şişli, İstanbul
Proje Alanı: 590 m2
Fotoğraflar: İbrahim Özbunar
İç mekan tasarım ve uygulaması Kontra Mimarlık tarafından hayata geçirilen Denizbank Akvaryum, insan vücudunun moral, motivasyon ve sirkadiyen ritmine uygun tasarlanmış aydınlatma sistemiyle, kullanıcısına gün ışığı hareketinin iç mekanda algılandığı bir çalışma ortamı sunuyor.
Girişim yolculuğunu akvaryum, deniz ve okyanus metaforu ile tanımlayan Denizbank’ın genel merkezinde bulunan inovasyon ve girişimcilik merkezi Denizbank Akvaryum, yaratıcılığı ve verimliliği artırmak amacıyla kullanıcıya rahat ve alışılmış kalıpların dışında tasarlanmış yeni nesil bir çalışma atmosferi sunuyor.
Su elementinin dinlendirici etkisinden ve denizaltının renkli ve sürprizli dünyasından ilham alınarak; kullanıcıları hem rahat hissettiren hem de motivasyonlarını yüksek tutan bir mekan oluşturmak hedeflenmiş. Deniz ve su hareketinin betimlendiği akustik paneller, denizaltının renkli dünyasına referans veren dokulu malzeme seçimleri; Denizbank Akvaryum’a girildiği andan itibaren tüm yüzeylerde okyanus duygusunu hissettiriyor. Fiziksel, zihinsel ve duygusal durumun, kullanıcı motivasyonu için belirleyici etken olması sebebiyle çalışma alanları esnek olarak tasarlanmış ve kullanıcıların birbirleriyle iletişimde olma veya izole olma kararı kendilerine bırakılmış.
Üretkenliklerin ve bilginin ortaya koyulduğu çalışma alanlarının, insan psikolojisine olumlu hizmet etmesinin hem bireysel hem de kurumsal başarıda önemini vurgulayan tasarım ekibi, Denizbank Akvaryum ile çalışma, yeme/içme ve dinlenme alanlarını dengeli bir biçimde entegre ederek; çalışanların birbirleri ile bağ kurabildikleri ve zihinlerini boşaltabildikleri verimli bir ortam sunuyor.
Kurumsal kimliğe özel olarak tasarlanan; dekoratif öğeler, sanatsal çalışmalar ve motivasyon içerikli alıntılar ile kullanıcıların duygularını harekete geçiren enerjik ve dinamik bir mekan hedeflenmiş. Ayrıca, canlı ve dengeli bir alan oluşturmak için doğal malzemeler ile kontrast renkler karıştırılmış. Şirkete aidiyet duygusunu artıran çalışanların daha sıcak ve rahat hissetmesini sağlayan, alçak tavanlı modüller ve izole oturma grupları tasarlanmış. Ek olarak, gün ışığı hareketi, özellikle uzun saatler kapalı mekanlarda sabit bir ışığa maruz kalan kişilerin sağlığı ve enerjisi üzerinde önemli bir rol oynadığından, insan vücudunun moral, motivasyon ve sirkadiyen ritmine uygun aydınlatma sistemi tasarlanarak, gün ışığı hareketin iç mekanda algılanması sağlanmış. AGILE odaları, dijital toplantı mekanları ve Blockchain Laboratuvarı için gerekli olan teknolojik altyapı, mekanın tasarım dilini bozmayacak şekilde çözümlenmiş.