Mimar Kerem Türker Ödülü-2021’in Sahibi Duayen Kent Bilimci Prof. Dr. Ruşen Keleş Oldu

Mimar Kerem Türker Ödülü-2021’in Prof. Dr. Ruşen Keleş’e sunuluş töreni 27 Aralık Pazartesi akşamı, Ankara‘da Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde düzenlenecek.

Genç yaşta sonsuzluğa uğurlanan Mimar Kerem Türker anısına, annesi Lale Dikmen Türker ve babası Engin Türker tarafından 2016 yılında kurulan “Mimar Kerem Türker Vakfı”, tüm mimari disiplinler, kent-bölge planlama, kent kültürü, çevre, doğa, sanat, eğitim, bilim ve sosyal alanlarda çağdaş uygarlık yolunda projeler üretmeyi, bu hedef doğrultusundaki atılımları desteklemeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Aynı zamanda aydın öğrenciler yetiştirmeyi destekleme hedefiyle burs imkanları sağlıyor. Bu inançla, biri tüm mimari disiplinleri kapsayan alanda Kerem Türker anısına, diğeri Vakfın ana kurucusu Lale Dikmen Türker adına, sosyal alanda kadın sorunlarını ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunu içeren, her yıl tekrarlanacak iki ayrı ödül programını geçen yıldan bu yana uyguluyor. Geçen yıl Mimar Kerem Türker Ödülü Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ne, Lale Dikmen Türker Ödülü ise EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu’na verildi. Bu seneki Lale Dikmen Türker Ödülü ise Uçan Süpürge Vakfı’na sunuldu.

Eğitimini Newcastle Upon Tyne Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve London Architectural Association’da sürdürmüş, ülkemizde, İngiltere ve bir çok ülkede özgün projelerde yer almış ve uygulamış Mimar Kerem Türker anısına düzenlenen, bu yılki teması “Kent ve Bölge Planlaması” olan, “Mimar Kerem Türker Ödülü-2021” için Vakıf Yönetim Kurulunca yetkili kılınan, Prof. Dr. Aydan Balamir, Prof. Dr. Günsel Renda, Doç. Dr. Lale Özgenel, Murat Karayalçın ve Vakfı temsilen Engin Türker’den oluşan Seçiciler Kurulu tarafından, Prof. Dr. Ruşen Keleş uygun görüldü. Kurul bu kararı ile, duayen kent bilimci Prof. Dr. Ruşen Keleş’in, alanında uzun yıllar aralıksız üretmeyi sürdürdüğü, kent bilimine ışık tutan, aydınlatma ve öncü referans niteliği taşıyan değerli eserleri ve makaleleriyle sürdürdüğü kalıcı temel katkılarını takdir etti. Beraberinde yoğun akademik çalışmalarıyla kent biliminde tükenmez bilinçlendirme, yönlendirme ve farkındalık yaratma çabalarını da vurguladı.