Intermediate House

Mimari Tasarım
Equipo de Arquitectura

Tasarım Ekibi
Horacio Cherniavsky, Viviana Pozzoli, Gabriela Ocampos, Franco Pinazzo, Rolph Vuyk

Proje Yeri
Asunción, Paraguay

Tamamlanma Tarihi
2021

Fotoğraflar
Federico Cairoli

Equipo de Arquitectura tasarımı Intermediate House; kamusal-özel, açık-kapalı, iç-dış, hareketli-sabit, ışık-gölge, doğal-yapay, endüstri-zanaat gibi ikilikler arasında konumlanan bir yaşam alanı.

Mimarlığı, kamusal ve özel, açık ve kapalı, içerisi ve dışarısı, hareketli ve sabit, ışık ve gölge, doğal ve yapay, endüstri ve zanaat gibi zıtlıklar arasındaki yaşam alanı olarak tanımlayan Equipo de Arquitectura ekibi, fikirlerin kendilerini maddeyle ortaya çıkardığını ve üretimdeki  yapıcı sürecin, deneme-yanılma, beklentiler-gerçeklik arasındaki uzlaşmaz evrenlerin arasında konumlandığını ileri sürüyor.

Louis Kahn mimarlığında görüldüğü üzere, yapısal desteğin aynı zamanda işlevsel bir öğe olarak kullanılmasından esinlenerek, mobilyalar Intermediate House’un taşıyıcı sisteminin bir parçası olarak tasarlanmış. 

Yerel konutlarda en sevilen alanın bir tür paylaşım ortamı sağlayan ara mekanlar olduğunu keşfeden tasarım ekibi, iç ile dış arasındaki sınırın bulanıklaştığı bu mekanlarda, elle preslenmiş tuğla şeklindeki pişmemiş toprak kullanmış. Aynı zamanda esnek mekanlar sayesinde, tasarımı kullanıcının üstleneceği yaşamsal ve mekansal dönüşümler için ortam sağlanmış.

190 m2’lik bir arsanın merkezinde konumlanan mango ağacı, fiziksel olarak ayrılmış ancak görsel olarak birbirine bağlı iki bloğun sınırlarını yumuşatarak mekansal entegrasyonu sağlıyor. Tasarım; bölücü elemanlar, kapılar ve panjurlar sayesinde, asgari ihtiyaçlara subtropikal bir perspektifle cevap veriyor.

Tasarımda endüstri ve zanaat arasında bir orta nokta bulmak hedeflenmiş. Bu ikili arasındaki denge geleneksel inşaat tekniklerini teknolojiyle harmanlayarak kurulmuş. Hammadde imalatından mobilya mekanizmasının tasarımına kadar uzanan tasarım kriterleri; proje süreci ile uygulamayı sentezleme girişimini yansıtıyor.