Bodø Belediye Binası

Mimari Tasarım
Atelier Lorentzen Langkilde

Tamamlanma Tarihi
2019

Proje Yeri
Bodø, Norveç

Toplam İnşaat Alanı
12.000 m2

Fotoğraflar
Adam Mørk 

Atelier Lorentzen Langkilde tarafından tasarlanan Bodø Belediye Binası projesinde,  mevcut iki kamu yapısı ile ek yapı, merkezi bir atriyum etrafında, dairesel bir akış ve esnek plan çözümleriyle birbirine bağlanmış.

Kutup dairesinin kuzeyinde bir yarımada üzerinde yer alan, Norveç’e bağlı Bodø şehrinin belediye binası Danimarkalı stüdyo ALL (Atelier Lorentzen Langkilde) tarafından tasarlanmış.

12.000 m2‘lik belediye binası, yeni bir yapı ile mevcut iki yapının dönüştürülmesi ve birbirlerine bağlanmasıyla elde edilmiş. Yeni binanın mevcut yapılara bakan cephesi, onlarla iletişim kuracak şekilde eğimli olarak tasarlanmış. Benzersiz bir geometriye sahip yapının cepheleri, aynı zamanda kutup dairesinin kuzeyindeki değişen ve dramatik bir etki yaratan ışık oyunlarını yansıtıyor.

Üç bina, yeni yapının merkezi atriyumu etrafında, dairesel bir akış ve esnek plan çözümleriyle birbirine bağlanmış. “Vatandaş forumu” olarak işlev gören bu atriyum, çeşitli kamu hizmetleri ve toplantı odaları ile halka açık bir mekan. Çalışma alanları, atriyumla bağlantılı olarak beş kata yayılıyor. Altıncı ve en üst katta okyanus ve dağların manzarasını sunan bir kantin bulunuyor.

Alandaki mevcut binalar, kahverengi alçı cepheli eski belediye binası ve zengin desenli doğal taşlarla kaplı eski merkez bankası. Yeni binanın cephe rengiyle eski belediye binasına, taş desenleriyle ise  merkez bankasına referans verilmiş. 

İç mekanların hem duvarları hem de tavanları açık renkli dişbudak ağacından üretilen bir ahşapla kaplanmış. İskandinav evleri benzeri sıcak bir his yaratan tek tip ahşap kaplama,  yeni çalışma yöntemlerine dayalı bir ofis düzenine entegre edilmiş. Böylelikle evdeki çalışma ortamını ofise taşımak hedeflenmiş.

Piranesi çizimlerinden ilham alınarak tasarlanan atriyum, sanatçı Per Kristian Nygård’ın “Dikt til Byråkratiet” (Bürokrasi İçin Şiir) isimli enstalasyonuyla zenginleştirilmiş.