1507 Clos Pachem Şarap İmalathanesi

Mimari Tasarım
HARQUITECTES

Tasarım Ekibi
David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó

Proje Yeri
Tarragona, İspanya

Tamamlanma Tarihi
2019

Proje Alanı
1.117 m2

Fotoğraflar
Jesús Granada, Adrià Goula

HARQUITECTES tasarımı 1507 Clos Pachem Şarap İmalathanesi’nin cephesi yapılı çevreye referans verirken iç mekan kurgusu özgün mekansal deneyimler sunuyor.

1507 Clos Pachem Şarap İmalathanesi, Gratallops kasabasında yerli bir şarap imalatçısının üretimini artırma kararı neticesinde HARQUITECTES tarafından tasarlanmış. Tasarım ekibi, bu şarap imalathanesini tasarlarken mekanın, biyodinamik şarap yapım sürecine katkı sağlayabilmesini hedeflemiş.

Dar sokaklar ve evlerle çevrili “L” şeklindeki arsa, hem fiziksel büyüklüğü hem de tarihsel süreci sebebiyle baskın bir karaktere sahip kiliseyle komşuluk ilişkisi kuruyor. Şarap imalathanesini tasarlarken bulunduğu tarihi merkezi ve yapılı çevreyi dikkate alan HARQUITECTES, projenin çıkış noktası için saha sınırlarından birini oluşturan 10 metre yükseklikteki, taş, tuğla ve alçı gibi malzeme çeşitliliği ile yapılmış sınır duvarını referans almış.

Yasaların izin verdiği ölçüde, en geniş hacimli mekanları elde etme gayretiyle iki farklı alan oluşturulmuş. Maksimum genişlik ve yükseklikte dikdörtgen bir hacim olan üretim alanının yanı sıra  bu hacmin etrafında, “Z” şeklinde konumlanmış kamusal mekanlara yer verilmiş. Bu alan; ana girişi tanımladığı gibi dolaşım ve karşılama mekanı görevini üstleniyor.

Şarap fıçılarının bulunduğu üç katlı büyük iç mekan, diğer tüm boşlukların çevresinde eklemlendiği, şaraphaneyi tanımlayan bölüm. Burası, kalın duvarlarla yalıtılmış olup bol miktarda temiz hava içeriyor. Zemin katta bulunan bir dizi boşluk, yapısal sütunların ritmini takip ediyor. Bu durum bir yandan mekanlar arası geçişe yardımcı olurken diğer yandan şarap mahzenindeki makinelerin manevrası ve depolanması için kolaylık sağlıyor.

Mekana girişteki yükseklik farkını çözmek için verilen hafif eğim ile gelen ziyaretçiler yavaşça mekanın içine giriyor. Dış mekan rotasında basamaklar arasındaki geniş sahanlıklar farklı yüksekliklere sahip bir dizi yeşil çatıyı takip ediyor. Bu yeşil çatılarda yağmur suyu birikip birinden diğerine taşarak yol boyunca bitki örtüsünü sulayıp, atmosferi tazeliyor. Aynı zamanda levha şeklindeki bu yeşil çatılar gölgelik işlevi üstlenerek güneş ışığının doğrudan ulaşamadığı şarap satışı, sosyal alan gibi işlevlere hizmet eden korunaklı, serin ortamlar yaratıyor. Fıçıların ve şişelenmiş şarapların bulunduğu depoda ise izlenen tasarım stratejileri sayesinde hidrotermal stabilite sağlanmış. Sokak cephesindeki kaplama, yapılı çevreyle ilişki kuruyor.