BRAS Evi

Mimari Tasarım
DDM Architectuur

Tasarım Ekibi
Dirk De Meyer, Haodong Hu, Laurent Temmerman, Angelo Vande Casteele, Annelies De Keersmaecker

Proje Yeri
Anvers, Belçika

Mühendislik
Abicon NV

Tamamlanma Tarihi
2018

Fotoğraflar
Lenzer

DDM Architectuur tarafından tasarlanan BRAS Evi, günün tüm saatlerinde bol gün ışığı alıyor ve kullanıcılarının doğal çevreyle etkileşimini artırıyor.

BRAS Evi, Belçika’nın Anvers kentindeki banliyölerde eski bir arazinin ortasında, bir göle bitişik yemyeşil bir alanda yer alıyor. Yapı, çevresindeki doğal peyzaja uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış. Dolambaçlı plan şeması, bahçede engelsiz görüş imkanı sunarken tüm mevsimlerde ve günün tüm saatlerinde doğal ışığın yapının içine girmesine izin veriyor.

Zemin kat, açık mutfaklı yaşam alanı, yüzme havuzu ve sauna bulunan sağlıklı yaşam alanı, panoramik göl manzarası sunan yatak odası ile müzik odasının bulunduğu dinlenme alanlarını içeren üç ana bölümden oluşuyor. Birinci katta ağaç tepelerinin manzarasını gören ana süit ve iki kat yüksekliğindeki müzik odasından göleti izleyen bir kütüphane yer alıyor.

Yapının bu bölümleri koyu karaçam kaplama ile kaplı dört kapalı blok boyunca cam geçitlerle fiziksel ve görsel olarak bağlantılıdır. Eğimli çatının destek yapısını oluşturan hacimler, giriş, sirkülasyon, kiler, depo ve yatak odaları gibi ayrılabilir işlevleri içeren açık kat planını oluşturuyor. Evin önündeki gölette gizlenen bir rampa aracılığıyla erişim sağlanan otopark ve teknik hacimler yeraltında konumlandırılmış.

BRAS Evi’nin eğimli çatısı görünümü yumuşatmanın yanı sıra kafes kirişlerle desteklenen doğal taş kaplama büyük açıklıklı kolonsoz hacimlere de izin veriyor. Bu açıklıklar minimal alüminyum doğramalar ile tamamlanmış.

Yapıda doğal taş, uzun ömürlü ve sürdürülebilir özelliklerinden dolayı tercih edilmiş. Özellikle damarları, boşlukları, ince gri ve kahverengi tonlarıyla Muschelkalk taşı, günler ve mevsimler boyunca değişen ışık ve bitki örtüsüne uyum sağlıyor.

Yapının monolotik karakterini vurgulamak için beşinci cephe olan çatı da Muschelkalk doğal taş levhalarla kaplanmış. Üç farklı boyuttaki cilalı paneller, çatı yüzeyleri ve cepheler birleşecek şekilde Roma deseninde düzenlenmiş. Basamak taşları ve terasta kulanılan büyük bloklar, evi fiziksel olarak zemine bağlıyor.