MEETT Toulouse Sergi ve Kongre Merkezi

Mimari Tasarım
OMA

Tasarım Ekibi
Gilles Guyot ,Maria Aller Rey, Anton Anikeev, Adrian Auth, Polly Auyeung, Juhwa Baek, Henri Bardsley, Sara Bilge, Sandra Bsat, Denis Bondar, Axel Burvall, Eugenio Cardoso, Lourdes Carretero Botran, Solène de Bouteiller, Jan de Ruyver, Francois Ducatez, Peter Feldmann, Olivia Fontanetti, Stavros Gargaretas, Matiss Groskaufmanis, Michalis Hadjistyllis, Chris Hayman, Alexander Joksimovic, Eunjin Kang, Henri Kapynen, Agnieszka Kwiecien, Nicolas Lee, Laurence Lumley, Lawrence-Olivier Mahadoo, Elida Mosquera Martinez, Thibault Nugue, Pawel Panfiluk, Victor Pricop, Emmanouil Rentopoulos, Erik Revelle, Mario Rodriguez, Claudio Saccucci, Thomas Shadbolt, Michael Shafir, Hélène Sicsic, Saul Smeding, Lukasz Skalec, Adrian Subagyo, Kyung Su Jung, Chong Ying Pai

İşveren
Europolia

Yerel Ortaklar
PPA Architectures, Taillandier Architectes Associés

Mühendislik
Ingerop

Peyzaj Tasarımı
Batlle I Roig

Tamamlanma Tarihi
2020

Arsa Alanı
900.000 m²

Proje Alanı
155.000 m²

Fotoğraflar
Marco Cappelletti, Philippe Ruault

OMA imzasıyla tasarlanan MEETT Toulouse Sergi ve Kongre Merkezi, Touluse kentinin altyapı ve şehircilik ağının önemli bir parçasını oluştururken, aynı zamanda kent için önemli bir kamusal alan tanımlıyor ve bir mimari müdahelenin ötesinde, kentsel bir makine olarak işlev görüyor.

MEETT Toulouse Sergi ve Kongre Merkezi, Toulouse’un kuzeyindeki inovasyon bölgesinde yer alıyor. Bu yeni kültür yapısı, Touluse kentinin altyapı ve şehircilik ağının önemli bir parçasını oluştururken, aynı zamanda kent için önemli bir kamusal alan tanımlıyor. Şehir ve kırsal arasında, stratejik bir noktada konumlanan 155.000 m²’lik yapı, kuzeydeki kentleşmiş bölge ile güneydeki tarım arazileri birbirine bağlıyor.

Toulouse’un merkezine yakın, şehirleşmenin baskısına karşı savunmasız bir alanda bulunan sergi ve kongre merkezi, gerek ölçeği gerekse programıyla yer aldığı Oksitan kırsalını korumayı amaçlıyor.

MEETT, yatay ve kompakt olarak tasarlanmış, paralel üç kütleden oluşuyor: Kuzeydeki modüler sergileme alanı; güneyde yer alan kongre merkezi ve çok işlevli etkinlik salonu; merkezdeki 3.000 araçlık otoparkı içeren karşılama alanı.

40.000 m²’lik sergi salonu, tek bir alan olarak kullanılabilirken perde ile ayrılmış 7 modüler salona da bölünebiliyor. Salonun her iki ucunda bulunan ve ana mekana bakan asma katlar, resepsiyon veya VIP programlar için alan sağlıyor. İşlevsel öğelerden oluşan 700 m uzunluğundaki sergi salonunda, beyaz renkli çelik profiller ve cephe için polikarbonat bir kaplama kullanılmış.

Projenin merkezinde, zemin katta 32.700 m²’lik karşılama alanı yer alıyor. Rue Centrale olarak adlandırılan bu cadde bilgi merkezleri, bilet gişeleri, kafe-restoranlara ev sahipliği yapıyor. Rue Centrale’in üzerinde dört katlı bir otopark bulunuyor. Araçları yerin altına veya çevreyle hiçbir ilişkisi bulunmayan çeperlere ötelemek yerine, bu otoparka, mekanlara erişimi sağlayan, omurga olarak nitelendirilebilecek bir konumda yer verilmiş.

MEETT’nin güney şeridini oluşturan Etkinlik Salonu ve Kongre Merkezi’ne Rue Centrale’den doğrudan erişilebiliyor. Bina, hareketli perdeler ve yatay bölmeler ile kısa sürede birçok mekansal konfigürasyona olanak sağlıyor. Etkinlik salonunun doğu cephesindeki 13 m yüksekliğinde kayar cephe sayesinde zaman zaman iç etkinlikler dışarıya taşıyor.

MEETT sezgisel rotaları ve kompleks boyunca rastlanan bilgi işaretleri ile ziyaretçilerin yollarını bulmalarını kolaylaştırıyor. Ayrıca yapıların kompaktlığı, kullanıcıların tesis içinde kat etmeleri gereken mesafeleri de azaltıyor.

İç ve dış mekanlar bütünleştirilerek, toplu ulaşım anternatifleriyle bağlantı sağlanarak ve çevresindeki kırsalla ilişki kurularak, içe dönük bir tipoloji olan fuara, dışa dönük bir nitelik kazandırılmış. MEETT, bir mimari müdahelenin ötesinde, kentsel bir makine olarak işlev görüyor.