Red Plum Kültür Parkı
Künye
Mimari Tasarım
AAarchitects & IIA Atelier
Tasarım ekibi
Hiroshi Aoki, Toru Uno, Ko Oono, Sayantan Chakraborty, Ewa Scroczynska Yoshiko.sato, Naoki Sato, Yue Chen, Xingpeng Wang,Xu Wujian
İç Mimari Tasarım
Guangzhou Bill Do Design & IIA Atelier
Proje Yeri
Shenyang, Çin
Aydınlatma Tasarımı
Rdesign Internatıonal Lighting
Peyzaj Tasarımı
Latz+ Partner & Shenyang Lvye Landscape Environment Design Co. Ltd.
Cephe Tasarımı
Shanghai Jiachun Decoration Design Engineering Co. Ltd. & Alitglas Project Co. Ltd.
Strüktür Tasarımı
XinYuan
İnşaat şirketi
Shenyang Jianye Construction Engineering Co. Ltd.
Proje Tarihi
2018 – 2019
Tamamlanma Tarihi
2020
Proje Alanı
14.489 m²
Fotograflar
Lotan Architectural Photography & Fancy Images
AAarchitects ve IIA Atelier tarafından, Red Plum MSG fabrikasının hasarlı mevcut yapılarının yenilenmesi ve yapılara kültürel işlevler kazandırılması ile üretilen Red Plum Kültür Parkı, yaratıcı endüstri için buluşma noktası tanımlıyor.
1990’lardan önce, Çin’in kuzeydoğu bölgesi ülkenin en büyük kentsel nüfusuna sahipti ve o zamandan beri bölge, kendi kentsel kültürünü oluşturmaya diğer kentsel alanlardan çok daha önce başlamıştı. Fabrikalar sadece yerlilerin günlük yaşamını değil, kültürünü de üretiyordu.
Red Plum Kültür Parkı’nın doğuşunu daha iyi anlamak için şehir hakkında detaylı bilgi sahibi olmak gerekiyor. Tie’xi bölgesi, doğu ve batı demiryollarının kesiştiği Chang-Da demiryolunun batısında yer alıyor. Tarihi 1939’a kadar uzanan ve 13 endüstriyel tesisi olan Red Plum MSG fabrikası, Tie’xi’deki birçok fabrikadan biri.
Parktaki farklı boyut ve hasar seviyesine sahip dört bina, kütlesel olarak çeşitlilik sunuyor. Binaların düzeni, hammaddelerin demiryolundan fabrikaya gelip ürüne dönüşme sürecini yansıtıyor.
Tasarım süreci, park ve binalar arasında kurulan ilişkiyle başlamış. Eski binalara yeni kültürel fonksiyonlar yükleyen bu süreç, hasarlı yapıları restore etmeyi ve parkı kamusal bir alana dönüştürmeyi de kapsıyor.
Aslen hammadde deposu olan 1 numaralı yapı, inşa edildiği yıllardaki büyük hammadde depolama kapasitesini ve üretim gücünü temsil ediyor. Parkın güneydoğu köşesinde, sokağın bitişinde yer alan bu yapı, yeni işleviyle canlı performanslara ev sahipliği yapıyor ve izleyicileri kültürel aktivitelerde buluşturuyor.
Dört bina arasında en küçük olan 2 numaralı yapı, üretim sürecindeki en önemli bağlantı niteliğinde. Test verileri ile her atölye için üretim rehberi oluşturulması işleminin gerçekleştiği bu yapının doğu cephesi parkın ana girişine bakarken güney cephesi alışveriş merkezine, kuzeyi ise ana yola bakıyor. Güney cephesi oldukça hasar alan yapının tasarımı, girişi genişletmek ve binanın şehre olan açıklığını vurgulamak amacıyla şekillenmiş. Yarı saydam bu cephe parka giren ziyaretçilere ikonik bir karşılama sunuyor.
Alandaki diğer yapılarla karşılaştırıldığında 12 numaralı yapı, dışarıdan o kadar dikkat çekici sayılmazken, iç mekanındaki renkli ve farklı zemin yükseklikleriyle şaşırtıcı etki yaratıyor. İşverenin isteği üzerine, bu bina Red Plum Kitabevi adlı bir kitapçı olarak işlevlendirilmiş. Okuma, kitap satışı, kafe ve küçük ölçekli gösteriler için mekan sağlayan kitabevi, çok fonksiyonlu ve dinamik bir mekan haline getirilmiş. Kitap raflarının ana yol tarafına yönlendirilmesiyle binanın işlevinin dışarıdaki kullanıcıları içine çekmesi amaçlanmış.
16 numaralı yapı, parkın merkezinde konumlanıyor. Restorasyon sürecinde orijinal açıklıkları korunan bu bina, büyük sergilere ev sahipliği yapması amacıyla yenilenmiş.
Kültürel yaratıcı endüstrinin buluşma yeri olmayı amaçlayan Red Plum Kültür Parkı, gelişen ve güncellenen endüstri dünyasında, eski yapıların yeni işlevlere adapte edilmesine başarılı bir örnek oluşturuyor.