Kaohsiung Ulusal Sanat Merkezi

Mimari Tasarım
Mecanoo architecten

Tasarım Ekibi
Nuno Fontarra, Aart Fransen, Bohui Li, Ching-Mou Hou, Danny Lai, Frederico Francisco, Jaytee van Veen, Joost Verlaan, Leon van der Velden, Magdalena Stanescu, Nicolo Riva, Rajiv Sewtahal, Reem Saouma, Sander Boer, Sijtze Boonstra, Wan-Jen Lin, Yuli Huang, William Yu, Yun-Ying Chiu

Proje Yeri
Kaohsiung, Tayvan

Yerel Ortak
Archasia Design Group, Taipei, Tayvan

Sorumlu Ortak
Francine Houben

Proje Yöneticisi
Friso van der Steen

Statik Proje
Supertech, Tayvan

Mekanik Proje
Yuan Tai, Tayvan

Elektrik Projesi
Heng Kai, Tayvan

Akustik Danışmanı
Xu-Acoustique, Fransa

Tiyatro Danışmanı
Theateradvies, Hollanda; Yi Tai, Tayvan

Aydınlatma Projesi
CMA lighting, Tayvan

Yangın Projesi
Ju Jiang, Tayvan

Proje Tarihi
2007-2011

Tamamlanma Tarihi
2018

Proje Alanı
10.000 m² (30.000 m² yapı, 70.000 m² park)

Fotoğraflar
Iwan Baan, Shawn Liu Studio, National Kaohsiung Center for the Arts, Ethan Lee, Sytze Boonstra, NAARO

Tayvan’ın en büyük ikinci kenti Kaohsiung’da bulunan Mecanoo architecten tasarımı Kaohsiung Ulusal Sanat Merkezi’nde sokak performanslarının ve aktivitelerinin getirdiği kent dinamizmini yapıya yansıtmak hedeflenirken, birden fazla gövdeye ve geniş taca sahip banyan ağacının formundan ilham alınmış.

Kaohsiung Ulusal Sanat Merkezi; tayfunlar, yüksek sıcaklıklar, şiddetli yağışlar ve depremlerin etkisi altındaki Kaohsiung Bölgesi’nin merkezinde, eski bir askeri bölge olan, 65 hektarlık Weiwuying Metropolitan Park’ın içinde bulunuyor.

Kaohsiung’da güneşin batmasıyla sokaklar canlanıyor, şehir hayat buluyor. İnsanlar caddelerde dolaşıyor, yiyecek alışverişini yapıp dışarıda yemek yiyor. Kanopilerin ve ağaçların altında sokak performansları sergileniyor; dans ediliyor, müzik çalıyor, oyun oynuyor ya da Tai Chi uyguluyor. Mecanoo, bu kentsel atmosferi tasarladığı yapıya yansıtmak istemiş.

Tasarımda, zamanla dallarının yere doğru sarkmasıyla ek gövdeler oluşturan, güneşe ve yağmura karşı geniş tacıyla koruma sağlayan, bölge ikliminin karakteristik ağacı ‘‘banyan’’dan ilham alınmış.

225 m uzunluğa, 160 m genişliğe sahip yapının dalgalı tavanı ‘‘gövdeler’’ ile destekleniyor. Bu gövdeleri oluşturan dört performans salonu arasında, yaklaşık beş metre yükselen zemin, park peyzajının bir parçası haline geliyor. Çatının toprağa değdiği bölümde bina, çevresindeki park alanına doğru açılan bir amfitiyatroya dönüşüyor.

Her performans salonu kendine has bir atmosfere sahip olmakla birlikte fuaye ile bağlantılı, akışkan bir mekan teşkil ediyor. Duvarlar ve kesintisiz tavan yüzeyi, nötr beyaz rengiyle ışığın ruh halini değiştirmesini sağlıyor.

Farklı akustik özelliklere sahip dört performans salonundan biri olan, yaklaşık 2.000 kişilik ‘‘Concert Hall’’; 1/10 maket üzerinden akustik performans test edilerek tasarlanmış. Büyüklüğüne rağmen konuklarda samimi bir his uyandırması hedeflenen salonda farklı yükseklikteki teraslar, sahneyi çevreleyecek şekilde konumlanıyor. Salon, her izleyiciye sahneye yakınmış hissettiren bir seyir deneyimi sunuyor.

At nalı şeklinde tasarlanan, yaklaşık 2.250 kapasiteli ‘‘Opera House’’, dairesel üç balkona sahip. Bu salon, hareket edebilen akustik kanopi sayesinde hem Batı Operası’na hem de Çin Operası’na ev sahipliği yapabiliyor.

1.200 kapasiteli ‘‘Playhouse’’, çeşitli drama, dans gösterilerine ve izleyiciyle sahnenin farklı konumlanışlarına olanak sağlayacak şekilde çok amaçlı, esnek tasarlanmış.

440 kişilik ‘‘Resital Hall’’, asimetrik kompozisyonu ve iki seviyeye oturan seyirci alanı ile oda müziği ve resital gösterileri için tasarlanmış. Salonun üstü, alan içindeki yankılanma süresinin belirli performans türlerine göre ayarlanmasını sağlayan ses emici perdeler ile çevrelenmiş.

Yapı bünyesinde; performans salonlarına ek olarak sergi alanı, dans eğitim ve prova salonları, iki kongre salonu ve sahne atölyesi yer alıyor.