VAC Kütüphanesi

Mimari Tasarım
Farming Architects

Tasarım Ekibi
An Việt Dũng, Hoàng Long Giang, Phạm Ngọc Linh, Nguyễn Hồng Quân, Andrea Scalco

Proje Yeri
Hanoi, Vietnam

Tamamlanma Tarihi
2018

Proje Alanı
55 m²

Fotoğraflar
Nguyễn Thái Thạch, An Việt Dũng

Ortamdaki besin maddesi ve oksijen seviyesindeki dengeyi koruma temelli hayvan-bitki ilişkisine dayanan “Vuon-Ao-Chuong” sistemi kullanılarak tasarlanan VAC Kütüphanesi, ihtiyaçlara uygun çeşitli özelleştirme seçenekleri sunarak Vietnam kültüründeki “kendin yap” felsefesini destekliyor.

Vietnamca “Vuon-Ao-Chuong” ifadesinin kısaltması olan VAC; bahçıvanlık, su ürünleri yetiştiriciliği ve hayvancılık olmak üzere üç bileşenden oluşan entegre üretim sistemlerini ifade ediyor. Bu sistemler mevcut toprak, hava, su ve güneş enerjisi kaynaklarını etkin bir şekilde kullanıyor ve yan ürünler ile atıkları etkin bir şekilde geri dönüştürüyor.

Farming Architects, kentsel bir alanda uygulanacak VAC sistemi tasarlamış. Amaç sadece doğal kaynakların etkin kullanımını sağlamak değil, aynı zamanda farklı bitki ve hayvan türlerinin kullanımıyla deneysel bir mimarlık örneği sunmak olmuş. Bu deney sonucunda elde edilen bilginin kullanıcılar arasında paylaşılması ve “know-how” yaratması hedeflenmiş.

Tasarımın temel özelliği, geleneksel su ürünleri yetiştiriciliğini simbiyotik bir ortamda suda yetişen bitkilerle birleştiren bir sistem olması. Bu sistem, ortamdaki besin maddesi ve oksijen seviyelerinde minimum dalgalanma yaşayan istikrarlı su ortamı oluşturmak için hayvanlar ve bitkiler arasındaki ilişkiye dayanıyor.

Sistem, yenilenebilir enerji (güneş paneli) ve suyun mümkün olduğunca aşağı doğru akmasına izin vererek daha az sayıda pompa kullanılarak tasarlanmış.

Ahşap strüktür, farklı bölgelere kolayca uygulanabilen, esnek ve uyarlanabilir bir yapı oluşturma özgürlüğü veriyor; farklı işlevlerde kullanılabilecek mekanlar tanımlayarak insanların ihtiyaçlarına uygun çeşitli özelleştirme seçenekleri sunuyor.