Şişecam’a Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Sürdürülebilirlik Ödülü
Şişecam Topluluğu’nun cam geri dönüşümü alanındaki çalışmalarına Avrupa’dan ödül geldi. Şişecam Topluluğu cam geri dönüşüm alanındaki başarılı çalışmalarıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından düzenlenen Sürdürülebilirlik Ödülleri’nin “Çevresel ve Sosyal İnovasyon” kategorisinde 55 proje arasında Gümüş Ödül’ün sahibi oldu. Şişecam Topluluğu bu ödüle kaynak verimliliği, cam geri dönüşüm ve enerji verimliliği ile cam geri dönüşüm sermayesi konularına yaptığı katkılar nedeniyle layık görüldü.
Şişecam Topluluğu, sürdürülebilir bir yaşam için geri dönüşüm uygulamalarında farkındalık yaratan projelere imza atmaya devam ediyor. Şişecam Topluluğu’nun cam geri dönüşümü alanındaki çalışmaları ”Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın 27’nci yıllık toplantısından ödülle döndü.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından düzenlenen Sürdürülebilirlik Ödülleri’nin sonuçları açıklandı. Şişecam Topluluğu cam geri dönüşümü alanındaki çalışmalarıyla, kaynak verimliliği, cam geri dönüşüm ve enerji verimliliği ile cam geri dönüşüm sermayesi konularına yaptığı katkılar nedeniyle ‘Sürdürülebilirlik Ödülleri’nin “Çevresel ve Sosyal İnovasyon” kategorisinde 55 proje arasında Gümüş Ödül’ün sahibi oldu.
EBRD tarafından çevresel ve sosyal alanda, bütün operasyon bölgesindeki projeler arasında en başarılı olanlara her yıl Sürdürülebilir Enerji, İklim Esnekliği, Çevresel ve Sosyal En İyi Uygulama, Çevresel ve Sosyal İnovasyon olmak üzere toplam dört kategoride ödül veriliyor. Toplamda 55 projenin aday olarak gösterildiği 2018 ödüllerinin kazananları, dört bağımsız jüri üyesi tarafından yapılan değerlendirme sonucun belirlendi. Adaylar, bağımsız bir panel tarafından “standartlar ve en iyi uygulama”, “inovasyon”, “görünen etki” ve “kapasite geliştirme” olmak üzere dört kritere göre değerlendirildi. Ödüller, Ürdün’de gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu.
Sürdürülebilir üretim açısından büyük önem taşıyor
Şişecam Topluluğu’nun cam geri dönüşümüne yönelik faaliyetleri sürdürülebilir üretim açısından büyük önem taşımaktadır. Cam üretiminde yüzde 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, hammaddenin yüzde 12, enerjinin yüzde 2,5 ve karbon emisyonlarının ise yüzde 5 oranında azaltılmasını sağlıyor. Hiçbir kalite kaybına uğramadan % 100 geri dönüştürülebilen bir ambalaj malzeme olan cam ile bir adet cam şişe üretmek için girdi olarak bir adet cam şişe atığı kullanmak yeterli oluyor. Bir adet cam şişeyi geri dönüştürerek bir bilgisayarı 25 dakika, bir televizyonu 20 dakika çalıştırmaya yetecek kadar da elektrik tasarrufu sağlanabiliyor.