Javett Sanat Merkezi

Mimari Tasarım
Mathews + Associates Architects

Tasarım Ekibi
Pieter Mathews, Liam Purnell, Carla Spies, Jannes Hattingh, Eunese Beukes

Proje Yeri
Pretoria, Güney Afrika

İşveren
University of Pretoria

Strüktür Mühendisliği
AECOM

Tamamlanma Tarihi
2019

Proje Alanı
13.000 m²

Fotoğraflar
David Southwood, Alet Pretorius, Pieter Mathews

Mathews+Associates Architects tarafından tasarlanan ve Pretoria Üniversitesi’nin iki kampüsünü birbirine bağlayan Javett Sanat Merkezi; farklı disiplinlerden öğrencilerin çalışmalarına ev sahipliği yapan kolektif mekanlar sunarken, mimari öğeleriyle bölgenin kültürel bağlamına entegre oluyor.

Pretoria Üniversitesi’nin güney kampüsünün halka açık kısmında bulunan Javett Sanat Merkezi; kamusal sanat galerisi, restoran ve sergi alanları içeren açık alanlara sahip Mapungubwe Müzesi’nden oluşuyor. Bir köprüyle Lynnwood Caddesi’ne doğru uzanan ve yaya üst geçidi de tanımlayan galeri, üniversitenin Hatfield Kampüsü ve Güney Kampüsü’nü birbirine bağlıyor. Cadde üzerine uzanan “Tukkielaan” isimli bu tarihi köprü, üniversitenin kültürel varlığını güçlendiriyor.

Batı cephesinde konumlanan, “Shweshwe” adlı geleneksel kıyafetlerin dokusunun grafik bir temsili olarak tasarlanan güneş kırıcı paneller ile duvarda ve zeminde sürekli değişerek yer alan gölge desenleri, toplumsal bir bağ oluşturuyor.

Çeşitli hayvan ve araçların altın heykellerinin bulunduğu koleksiyona; Mapungubwe Tepesi’nin formundan esinlenen kütle ev sahipliği ediyor. Köprünün ucuna ve caddenin kenarına yerleştirilmiş, şehir için bir simge haline gelmiş bu ikonik, heykelsi, mahzen benzeri kütle, özel kalıplar kullanılarak şekillendirilmiş.

9 galeriye ek olarak; sanat kompleksine hizmet eden, 115 kişilik bir konferans salonu, yönetim ofisleri, koruma ve karantina alanları, depo ve müzenin bulunduğu ana meydana açılan bir restoran bulunuyor.

Yapı, müze ve sanat meydanları olmak üzere iki açık alan içeriyor. Müzenin bulunduğu meydan, Lynnwood Caddesi’nin güneyinde ve ana girişin önünde yer alıyor. Doğal bir buluşma alanı olan bu meydan, halka doğrudan erişim imkanı sağlarken; restorana, toplumsal işlevlere ve etkinliklere de hizmet ediyor.

Sanat meydanı, köprü galerisinin Hatfield Kampüsü’ne dokunduğu yerde konumlanarak, üniversitenin kültürel ve tarihsel “Tukkielaan” rotası boyunca oluşturulmuş bir odak ve toplanma noktası tanımlıyor. Heykeltıraş mezunlarıyla bilinen üniversitenin bu meydanı, uluslararası heykel sergilerinin ve yarışmalarının yapılacağı bir mekan olarak kurgulanmış. Meydanın altındaki mekan, yaratıcı disiplinleri bir araya getirip fakültelerle doğrudan bağlantı kuran öğrenci galerilerinden oluşuyor.

Köprü, yapıyı sadece ulaşım amacıyla kullananları da, sanat, mimarlık ve akademik çalışmalarla buluşturuyor. Bu dinamik mekanlar; öğrencilerin kendi işlerini, grafik tasarımları, mimari projeleri ve diğer bölüm çalışmalarını da içeren çok çeşitli, geçici veya yer değiştiren sergileri barındırıyor.